Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Semafori za lakši prelazak preko ulice

Semaforski uređaji namenjeni za lakše snalaženje osoba sa oštećenim vidom, koji ne postoje nigde u svetu, uskoro bi mogli biti postavljeni na desetak raskrsnica u gradu. Takozvane lanterne u vidu kutija, stajaće na semaforskim stubovima, imaće dva dugmeta, jedno dugme će vibrirati kad je uključeno zeleno, a drugo kad je uključeno crveno svetlo, dok će na drugom delu kutije biti taktilna ploča na kojoj će slepi i slabovidi dodirom moći da pročitaju kako izgleda raskrsnica koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pred njima.

Prototip novih uređaja izradiće Institut „Mihajlo Pupin", a testirati Sekretarijat za saobraćaj krajem oktobra i to na raskrsnici Ulice 27. marta i Starine Novaka. Lanterne, slobodnije rečeno kutije veličine 20x25 centimetara biće postavljene na semaforske stubove.

- Novi uređaj je u stvari dvodelna kutija. Na desnoj polovini će biti dva dugmeta. Prilaskom do uređaja osobe sa oštećenim vidom će prisloniti ruku na njega, kad je crveno svetlo vibriraće dugme koje simulira crveno svetlo, a kad je zeleno vibriraće drugo dugme - objašnjava Ljubiša Ljubić, iz Sekretarijata za saobraćaj.

Na drugom delu ovog uređaja biće taktilna ploča odnosno površina na kojoj je linijama nacrtano kako izgleda raskrsnica.

- Ako ne poznaje teren osoba koja će koristiti ovu vrsu uređaja moći će da nasloni ruku na tu ploču i praktično pročita kako izgleda raskrsnica koju treba da pređe, koliko ima saobraćajnih traka, koliko metara je potrebno preći da bi stigli na drugu stranu ulice i slično. - naglašava Ljubić.

Da jedan semafor ima pomenuti uređaj osobe sa oštećenim vidom saznaće uz pomoć zvučnog signala u vidu „slabog kucanja". Ljubić navodi da postojeći zvučni signali, koji postoje na više semaforizovanih raskrsnica u gradu, nisu loše rešenje ali da Sekretarijat ovim projektom želi da ode korak dalje. Ako se pokažu kao korisni nakon testiranja, u planu je da se ovi uređaju tokom 2010. godine postave na semafore u desetak raskrsnica u gradu. To će uglavnom biti raskrsnice koje su važne osobama sa oštećenim vidom, koje se nalaze u blizini objekata koji su njima najbitniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.