Semafor pokazuje i crveno i zeleno

Izvor: Blic, 11.Okt.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Semafor pokazuje i crveno i zeleno

Zvuk automobilske sirene verovatno nije stran ni jednoj ulici, ali postoji saobraćajnica u gradu u kojoj se popularna truba „javlja“ u pravilnim razmacima, na svaki minut. U Karađorđevoj ulici koordinator oglašavanja vozača je semafor koji čak 20 sekundi pokazuje, istovremeno, crveno i uslovno zeleno svetlo u istom pravcu!

Većina vozača prilikom dolaska na semafor, nedaleko od Pristaništa, na „prvi pogled" pomisli da se nalazi u skrivenoj kameri. U tom delu Karađorđeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulice nema raskrsnice, a semafor koji reguliše i tramvajski saobraćaj trećinu minuta uz pun pokazuje i uslovni slobodan signal u pravcu Kalemegdana. Tako na primer, crveno na semaforu za pravo svetli ukupno 45 sekundi od čega 20 sekundi svetli i zelena strelica koja pokazuje prolaz u istom smeru.

- Prvi put vidim ovako nešto pa sam se u trenutku potpuno zbunio. Čak se ta zelena strelica i ne vidi toliko dobro, naročito danju zbog sunčevog odsjaja. Tek kad su počeli da mi sviraju prošao sam semafor, ali ni sam ne znam da li sam ispravno postupio – priča vozač „citroena". Radnik iz obližnjeg salona automobila kaže pitali i policajce da im objasne situaciju, ali da su oni stali zbunjeni.

U Sekretarijatu za saobraćaj ističu da semafor u Karađorđevoj može zbuniti samo vozače koji ne poznaju dovoljno saobraćajne propise.

- Uslovni signal znači da vozač može nastaviti da vozi ali tako što će, najpre, ispoštovati vozila iz drugog pravca koja imaju pun signal. Taj semafor tako radi već više od 20 godina i ne vidim u čemu je problem. Sve je urađeno u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji i nećemo ništa menjati – priča Čedomir Vukašinović iz Sekretarijata za saobraća.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.