Selo sedam dana bez vode

Izvor: Blic, 14.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo sedam dana bez vode

SOMBOR - U pograničnom mestu Bački Breg 400 domaćinstava sa 1.000 žitelja već sedam dana su bez vode. Vodom se snabdevaju iz cisterne koju dovoze svakodnevno u centar sela. Ova nestašica je poseban problem za poljoprivredna domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom i kojima dnevno treba više stotina litara vode.

Jedini bunar koji je korišten za snabdevanje vodom u Bačkom Bregu zatvoren je jer je počeo da vuče pesak.

- Slutili smo da će se tako nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogoditi, jer nam je pre godinu i po dana propeskario jedan od dva postojeća bunara. On je od tada zatvoren i mi smo ostali samo na jednom bunaru koji radi više od 30 godina. Da bi predupredili ovo što se sada dogodilo, obraćali smo se nadležnima u opštini i tražili sredstva za bušenje drugog bunara. Međutim, njihov odgovor je bio da će se graditi regionalni vodovodni sistem za Bezdan i još tri susedna sela među kojima je i Bački breg. To je u redu, ali mi smo tražili rešenje za period dok se taj veliki projekat ne realizuje - kaže Mile Surla, predsednik saveta Mesne zajednice Bački Breg.

Mesna zajednica dobila je iz gradskog budžeta nešto više od milion dinara početkom godine za bušenje novog bunara. Ta suma pokriva 40 odsto vrednosti radova i predstavnici mesne zajednice pre nekoliko dana zatražili su još 2,3 miliona dinara kako bi završili bušenje novog bunara i prikopčali ga na vodovodni sistem.

- Novi bunar je iskopan pre tri dana i sada sledi spajanje sa instalacijama. Očekujemo da će voda iz novog bunara meštanima biti dostupna za 10 dana - kaže Surla.

Marko Ilić, bivši predsednik saveta mesne zajednice, kaže da je u Bačkom Bregu 1994. godine počela gradnja postrojenja sa filterima za vodu u koji je uloženo tadašnjih 150.000 nemačkih maraka.

- Ostalo je još da bude priključena struja, ali to nikada nije završeno. Da tragedija bude veća, u blizini je granični prelaz, tu su razne službe na granici, putnici ulaze u našu zemlju, a nemaju gde da operu ruke, odu u toalet i nikoga za to nije briga - kaže Ilić.

- „Blic" je prvi koji se zainteresovao za naš problem. Iz cisterne se snabdeva skoro celo selo, jer je mali broj domaćinstava koja su sačuvala svoje bunare, dok je većina kopanih bunara pretvorena u septičke jame - objašnjava Ilić.

Pesak možda i u starom bunaru

Jedna od ideja mesne zajednice bila je da se u upotrebu privremeno stavi stari zatvoreni bunar kako bi se za selo obezbedila tehnička voda. Međutim, od toga se za sada odustalo, jer se čekaju analize o mikrobiološkoj ispravnosti te vode. Čak i ukoliko voda bude ispravna, još nije sigurno da će biti puštena u sistem, jer postoji opasnost da i taj bunar povuče pesak.

Anketa: Kako se snabdevate vodom

MARKO ILIĆ

Imam farmu svinja i dnevno mi treba bar 400 litara vode. Vodu točim iz cisterne, jer su naši bunari zbog septičkih jama neupotrebljivi.

NIKOLA KOLAR

Nekoliko puta dnevno idem po vodu iz cisterne i donesem oko 120 litara. Radim kao zidar i kad dođem kući, treba se okupati, a treba oprati i odeću.

JELICA KOLAR

Srećna je okolnost što nam je cisterna blizu, pa lako donosimo vodu. Nema upotrebe veš-mašine, kupamo se u lavoru i snalazimo se kao i ostali meštani.

ADAM JANOŠ

Dnevno nam treba 100 litara vode. Osim za redovne kućne potrebe, zalivamo zasađene sadnice mladog voća. Dobro je dok cisterna dolazi svaki dan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.