Selo na buretu baruta

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo na "buretu baruta"

Policija u Nemačkoj evakuisala celo selo, kada je u kući jednog penzionera otkriven pravi arsenal. U kući "Barutnog Kurta", kako su ga meštani nazvali, nađeno 60 kilograma eksploziva, 50 dugih i kratkih cevi, ručne bombe, bacači i rakete.

Nemačka policija evakuisala je tokom vikenda selo Beherbah u Nemačkoj, da bi iz kuće jednog penzionera bezbedno uklonila "verovatno najveće skladište oružja i eksploziva u vlasništvu fizičkog lica u Nemačkoj", kako je rekao jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od istražitelja.

"Barutni Kurt", kako su ga komšije prozvale, nagomilao je u svojoj kući i u jednom ambaru koji je iznajmljivao 60 kilograma raznog eksploziva, 50 automata, pušaka i pištolja i oko 60.000 metaka.

Policija je otkrila i sanduk ručnih bombi, više mina, raketa i raketnih bacača, što je bilo dovoljno da uništi celo selo, ili da naoruža armiju neke manje zemlje, piše Špigel.

Uhapšeni penzioner je bio poznat u celom kraju, jer je stalno bio u vojnoj uniformi, vozio se vojnim džipom i nosio deo vojne opreme.

Celo selo, u kojem živi oko 600 ljudi, moralo je da napusti svoje domove na 16 časova, da bi stručnjaci za deminiranje, koji su koristili i robote na daljinske komande, bezbedno mogli da uklone svo nauružanje iz Kurtovog arsenala.

Sva vojna sredstva su smeštena u dva velika sanduka i uništena kontrolisanom eksplozijom u polju nadomak sela.

Eksplozija se čula na razdaljini od 10 kilometara, a operacija je bila veoma dobro pripremljena, čak toliko da su oko staja i svinjaca u selu podignuti zidovi od slame, da bi se životinje zaštitile od vazdušnog udara.

U akciji je učestvovalo 120 ljudi iz policije, vatrogasne i službe za hitnu medicinsku pomoć.

"Stanovnici Beherbaha živeli su na buretu baruta godinama, ali na sreću sve je dobro prošlo", rekao je portparol policije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.