Seljačka buna pred vratima Zagreba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2010, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Seljačka buna" pred vratima Zagreba

ZAGREB - Hrvatskom se sve više širi protest poljoprivrednika koji traže isplatu zaostalih podsticaja iz 2008. i odustajanje od smanjenja podsticaja za ovu godinu.

Ako se na sutrašnjem razgovoru ne postigne dogovor s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, u ponedeljak demonstranti s više od 2.000 traktora kreću prema Zagrebu.

Iako, seljaci za odustajanje od protesta traže da im se ne režu ovogodišnji podsticaji i isplate zaostale subvencije u visini od 205 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kuna ( 28,2 miliona evra), premijerka Jadranka Kosor poručila im je da su bolni rezovi nužni, pa tako i odluka o smanjivanju podsticaja u poljoprivredi.

Na sutrašnjem razgovoru ministra i predstavnika udruženja poljoprivrednika pokušaće se dogovoriti model pomoći poljoprivrednicima putem kompenzacija kroz repromaterijal.

Po najavama organizatora protesta, do rezultata razgovora traktori ostaju na drumovima, a ako se dogovor ne postigne kreće se za Zagreb.

Osim u selu Ferovac gde su je blokirana raskrsnica puteva za Slavonski Brod, Požegu i Osijek, poljoprivrednici iz istočne Slavonije nalaze se blizu Vinkovaca gde blokiraju jedan pravac zaobilaznice, a oni iz Podravine blokiraju magistralu kod Virovitice i Pitomače.

Po lošem vremenu koje vlada po celoj Hrvatskoj, poljoprivrednici su se okupili kod Donjeg Miholjca u Slavoniji i Čeminca u Baranji, u protest su se uključili i seljaci Bjelovarsko-bilogorske županije u selu Gudovac, ali i članovi udruženja stočara iz desetak sela u okolini Velike Gorice, 15-ak kilometara od Zagreba koji su traktorima delimično blokirali saobraćaj na ulazu u grad.

Protest se održava i u atmosferi međusobnog obračuna političkih stranaka.

Naime opozicioni Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje čiji je osnivač ratni zločinac Branimir Glavaš daje podršku seljacima, od goriva do kobasica, ističući da su za loš položaj poljoprivrednika krivi HDZ i Hrvatska seljačka stranka.

Premijerka Jadranka Kosor naglasila je da se problemi ne mogu rešiti na drumu već u dijalogu, a "nekim političkim elitama koje obilaze demonstrante na kiši i nude im brda i doline" poručila da ne mogu iznositi neistine i varati ljude.

"Oni koji im nude kupovinu goriva za dolazak u Zagreb obmanjuju ljude, jer nikakav put ne može dovesti do nalaženja 600, 700 milijuna ili milijardu kuna", ističe Kosorova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Seljačka buna" pred vratima Zagreba

Izvor: S media, 04.Mar.2010

Hrvatskom se sve više širi protest poljoprivrednika koji traže isplatu zaostalih podsticaja iz 2008. i odustajanje od smanjenja podsticaja za ovu godinu. ..Ako se na sutrašnjem razgovoru ne postigne dogovor s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, u ponedeljak demonstranti s više od 2.000...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.