Seljaci će zaraditi više

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljaci će zaraditi više

Ministar Saša Dragin potpisao ugovore sa predstavnicima ovlašćenih skladištara i banaka, kojim će poljoprivrednicima biti omogućeno da na osnovu uskladištene robe dobiju kredit. Pšenica tako ne mora da se proda odmah nakon žetve, kada je cena niža, već će moći da se sačeka povoljna cena.

Poljoprivrednici će ubuduće moći da dobiju kredit na osnovu uskladištene robe dok čekaju povoljnu cenu za njihovu prodaju, što je konkretizovano ugovorom koji je potpisan u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Izvršnom veću Vojvodine.

Ugovor su potpisali ministar Saša Dragin, sedam ovlašćenih skladištara, kao i Komercijalna banka i Banka Inteza koje će poljoprivrednicima na osnovu uskladištene robe odobravati kredite.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je da će poljoprivrednicima na ovaj način biti omogućeno da uskladištenu pšenicu ne moraju da prodaju odmah nakon žetve, kada je cena po pravilu niža i da će na taj način moći da zarade više novca.

Dragin je rekao da će poljoprivrednici koji uskladište svoje proizvode dobiti robni zapis, odnosno priznanicu i založnicu, koji će im služiti kao zalog za kratkoročni kredit kod banaka, uz pomoć kojeg će moći da zasnuju novi ciklus proizvodnje.

Seljak postaje nezavisan od nakupaca

Vlasnik potvrde o skladištenju od banaka će moći da dobije kredit do 12 meseci, uz kamatnu stopu od tri odsto, rekao je Dragin i dodao da će banke odobravati do jedan milion dinara kredita pojedincima i do tri miliona dinara zadrugama.

Naveo je da je projekat sproveden uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je uložila novac u poljoprivredu preko Komercijalne banke i Banke Inteza.

"Napravićemo revoluciju na tržištu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji", rekao je ministar i dodao da će taj pilot projekat omogućiti proizvođačima da zarade puno više.

"Na ovaj način, seljak postaje nezavisan od nakupaca i od takozvanih organizatora poljoprivredne proizvodnje, koji su već godinama uzimali najveći profit i koji su paora doveli na rub egzistencije", rekao je Dragin.

Precizirao je da u ovom momentu može da se uskladišti oko 200.000 tona pšenice, što je više od 10 odsto ovogodišnje proizvodnje. 

Naveo je da poljoprivredni proizvodi za sada mogu da se skladište samo u silosima i najavio da će od jeseni proizvodi moći da se skladište i u hladnjačama.

U projekat su uključena skladišta "Žitko" iz Bačke Topole, "Žitoprodukt" iz Zrenjanina, "Žitopromet" iz Sente, "Zadrugarka" iz Sombora, "Jedinstvo" iz Apatina, "Silos Jakovo" iz Surčina i "Ratar" iz Pančeva.

Nakon potpisivanja ugovora, poljoprivrednik iz Subotice Stipan Kujundžić podneo je zahtev za kredit predstavniku Komercijalne banke Živi Žebeljanu.

Žebeljan je rekao da je ta banka prošle godine odobrila više od 5.500 kratkoročnih kredita poljoprivrednicima, a ove godine oko 1.400.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.