Selidba sudova do polovine januara

Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selidba sudova do polovine januara

Utvrđeni poslovi "selidbe" sudova i sudskih predmeta i način premeštanja, koje treba da bude okončano do 15. januara. Postupak će biti veoma strog, s obzirom na spekulacije o mogućnosti nestanka pojedinih predmeta prilikom selidbe, kaže Vojkan Simić pomoćnik ministra pravde.

Shodno novoj organizaciji i mreži, selidba sudova i sudskih predmeta počeće u drugoj polovini decembra, a njeno okončanje očekuje se najkasnije do 15. januara naredne godine, izjavio je pomoćnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministra pravde Vojkan Simić.

Prema njegovim rečima, Visoki savet sudstva i Ministarstvo pravde formirali su Komisiju za raspored sredstava za rad, opreme i arhiva, a njeni članovi uveliko rade na sprovođenju plana za selidbu, rekao je Simić Tanjugu.

Utvrđeni su i poslovi koje prilikom "selidbe sudova" treba izvršiti, rokovi za izvršenje pojedinih radnji, način na koji treba obaviti pojedine poslove, a određena su i odgovorna lica, naveo je Simić.

Pomoćnik ministra je istakao da će postupak selidbe sudova biti veoma strog, s obzirom na to da se u javnosti već spekuliše sa mogućnošću nestanka pojedinih predmeta prilikom selidbe, a najveća se očekuje u Beogradu.

Strog postupak promopredaje

"Postupak primopredaje predmeta biće veoma strog, a za odgovorna lica koja će je sprovoditi određeni su iskusni i pošteni sudski službenici, dok će selidbu sigurno pratiti i asistencija policije", naglasio je Simić.

Kada je reč o sudskim arhivima, oni će, zasad, ostati u sudskim zgradama u kojima se nalaze, naveo je Simić i dodao da je moguće da zbog nedostatka prostora arhiva Četvrtog opštinskog suda u Beogradu bude izmeštena u drugu zgradu, kao i brojni arhivirani ostavinski i vanparnični predmeti.

Formirane su i komisije za raspoređivanje sudskog osoblja u sudovima iz nove mreže i taj posao bi trebalo da se završi tokom decembra, dodao je Simić.

Simić je napomenuo da će broj sudskog osoblja u novoj organizaciji sudstva biti smanjen, tako što je predviđeno da u sudu može raditi najmanje jedan sudijski pomoćnik po sudiji, odnosno dve trećine sudijskih pomoćnika i jedna trećina pripravnika po ukupnpm broju sudija u sudu.

"Jedan deo sudijskih pomoćnika biće izabran za sudije, a na njihova mesta zaposliće se novi sudijski pomoćnici, pretežno iz redova pripravnika", rekao je Simić.

Sudskim poslovnikom je predviđeno da svi sudovi mogu osnivati pripremna odeljenja u kojima će raditi sudijski pomoćnici samostalno ili pod nadzorom sudije, pa zbog toga, kao i zbog raznovrsnosti sudova radni status sudijskih pomoćnika i sudijskih pripravnika neće biti bitno ugrožen, ocenio je pomoćnik ministra.

Sudski predemeti neće kasniti

Kada je reč o zakazivanjima suđenja u narednom periodu, Simić je naveo da se neka ročišta već sada zakazuju za januar u sudovima koji neće menjati mesto postupanja i napomenuo da u Beogradu postoje pozitivni primeri zakazivanja krivičnih suđenja u sudovima koji se nalaze u Palati pravde, kao i u nekim sudovima van Beograda.

"Mislim da nema smetnji da se tako radi i u sadašnjim opštinskim sudovima koji će postati sudske jedinice, u građanskoj materiji", napomenuo je Simić.

Izrazio je uverenje da se od 20. januara mogu očekivati prva zakazana ročišta, a od 1. februara bi, kako je naveo, zakazivanje trebalo da krene u punom kapacitetu.

Simić je podsetio da, kada je reč o opštem uzboru sudija, zakon nalaže da oni budu izabran do 1. decembra, a da na funkciju stupe 1. januara 2010. godine i izrazazio očekivanje da će izbor biti završen u zakonskom roku.

"Prilikom donošenja odluke o izboru članovi Visokog saveta sustva su dužni da poštuju kriterijume za izbor koje su prethodno usvojili, a koji se odnose na stručnost, osposobljenost i dostojnost budućih nosilaca sudskih funkcija", naglasio je Simić.

Prema njegovim rečima, za svakog kandidata - sadašnjeg sudiju postoji pripremljena dokumentacija o njegovim rezultatima rada, u vidu periodičnih izveštaja koje je Ministarstvo pravde pripremilo u saradnji sa sudovima.

Pošto su neki sudovi ukazali na potrebu povećanja određenog broja sudija, radi normalnog funkcionisanja, ti prigovori će, verovatno, biti razmatrani, rekao je Simić.

Ukidaju se prekršajni organi

Pomoćnik ministra je naveo da će, prema novopredviđenoj organizaciji i mreži sudova prekršajni organi prestati da postoje, a umesto njih će budući sudovi za prekršaje postati deo pravosudnog sistema.

Upravni sud je, takođe, novina u budućem pravosudnom sistemu i može se očekivati da će se za taj sud pretežno birati sudije koje su postupale u upravnoj materiji u okružnim sudovima i Vrhovnom sudu Srbije, naveo je Simić.

Dodao je da će u njemu, zbog preuzimanja nadležnosti sigurno biti mesta i za stručnjake iz organa uprave koji su radili u materiji fiinasija, poreza, carine i prekršaja.

Privedni sudovi zadržaće nadležnost sadašnjih trgovinskih sudova, naveo je Simić i istakao da će za apelacione sudove, u pretežnom delu, verovatno, najozbiljniji kandidati biti uspešne sudije sadašnjih okružnih sudova i Vrhovnog suda, dok za više i osnovne sudove konkuriše najviše kandidata sudija i sudijskih pomoćnika iz sadašnjih opštinskih i okružnih sudova.

Kako se na konkurs za izbor prijavilo više od 5.000 kandidata, Simić je napomenuo da na jedno sudijsko mesto konkurišu dva kandidata kao i da očekuje da će nov sastav sudija biti kvalitetniji od postojećeg.

Dodao je da je sudskim poslovnikom predložen izgled posebne sudske odeće - toge, čija je osnova u crnoj ili sivoj boji sa elemetima u boji državnih simbola.

"Boje detalja bi trebalo da se razlikuju zavisno od sudske instance, a oblačenje sudija u toge realno je očekivati tek 2011. godine", naveo je Simić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Velika seoba srpskih sudova

Izvor: 24sata, 23.Nov.2009

Selidba sudova i sudskih predmeta započeće u drugoj polovini decembra, a njeno okončanje očekuje se najkasnije do 15. januara naredne godine, izjavio je Vojkan Simić, pomoćnik ministra pravde u intervjuu Tanjugu.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.