Selfi-sa-kometom

Izvor: medio.rs, 16.Okt.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selfi-sa-kometom

“Fajli”, mali lender “zakačen” za letelicu Evropske svemirske agencije (ESA) “Rozeta” načinio je jedinstveni “selfi” sa kometom, piše “Spejs”.

“Fajli” je 7. oktobra bio na svega 16 kilometara udaljenosti od komete 67P/Churyumov-Gerasimenko, a približiće joj se još više.

Lender će se 12. novembra odvojiti od “Rozete” kako bi napravio istorijsko sletanje na kometu. Nakon desetogodišnjeg putovanja od šest milijardi kilometara od Zemlje, >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << “Rozeta” je stigla do komete u avgustu. Ovo je prva letelica u našoj istoriji koja orbitira oko komete.

Zvaničnici ESA objavili su prošlog meseca da će “Fajli” sleteti na malo udubljenje na kometi nazvano “lokacija J”, koje se takođe vidi na novoj fotografiji. Ovo će ujedno biti poslednja fotografija koju je “Fajli” načinio dok je još “zakačen” za “Rozetu”, kaže ESA.

Letelica američke svemirske agencije NASA “Dip impakt” kontrolisano je oborena na jednu kometu 2005, ali je “Fajlijeva” misija prvi pokušaj sletanja na jedan svemirski kamen. “Fajli”, ističu naučnici, neće samo da fotografiše – on će i bušiti površinu komete kako bi se mogao analizirati njen sastav, te pratiti uticaj solarne radijacije na nju.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.