Selefije iz BiH regrutuju ratnike

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Mar.2015, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selefije iz BiH regrutuju ratnike

LUKSEMBURG - Tragovi selefijske zajednice muslimana porijeklom iz BiH koji imaju veze s teroristima Islamske države (IS) vode prema Luksemburgu, upozorile su luksemburške tajne službe.

Kako prenose tamošnji mediji, luksemburške službe fokusirane su na pripadnike te zajednice iz BiH, koji nastoje u toj zemlji da regrutuju nove snage za borbu za račun zloglasne terorističke organizacije poznate po obezglavljivanju i paljenju svojih žrtava i želji da naprave islamski kalifat u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bi vladali šerijatski zakoni.

Luksemburški mediji pozivaju se na izvještaj austrijskih bezbjednosnih organa na ekstremiste na terotoriji zapadnog Balkana, a posebno u BiH.

"Postoje takozvana selefijska sela u brdovitim predjelima Balkana, a posebno u BiH. Ta sela su na listama zapadnih tajnih službi. Muslimani čine više od 45 odsto stanovništva BiH", piše luksemburški "Tageblatt" na njemačkom jeziku.

Kako navodi list, jedan neimenovani pripadnik luksemburških bezbjednosnih snaga otkrio je metodologiju kojom se služe ekstremisti koji dolaze u Luksemburg radi regrutacije novih snaga za džihad.

"Poznati su nam putevi koje koriste njihovi borci koji vode prema Balkanu. Sada postoje rigorozne kontrole na aerodromima, zbog čega je letenje za njih previše rizično. Zato su počeli koristiti putničke autobuse i privatna vozila", navodi list, citirajući službenika luksemburške tajne službe.

List spominje poznatog džihadistu iz BiH Bilala Bosnića, za kojeg kažu da je najpoznatiji selefist i simpatizer Islamske države koji se brine za slanje boraca na ratišta.

U tekstu se navodi da je Luksemburg najčešće usputna tačka džihadista.

"Rute vode preko Meca, a onda kroz male i često neupadljive granične prelaze u regionu Sarlanda ili Pfelcervalda, pa dalje prema Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, da bi završili u BiH. Oni su instalirali informante na ključnim tačkama koji ih onda obavještavaju o kretanju i režimima kontrole na granicama", navedeno je u tekstu.

Kako je istaknuto, u BiH se onda priprema odlazak džihadista preko Turske u Siriju i na druga ratišta na kojima Islamska država iskazuje svoju brutalnost prema onima koje smatra neprijateljima islama. Navode da je registrovano više stotina boraca koji su na ovaj način otišli na ratišta.

"Trag im se gubi u brdovitim područjima BiH koja neki zovu 'selefijska mjesta'. Tamo pridošlice dobijaju ideološku i tjelesnu obuku, gdje se uživljavaju u tu ulogu koja u suštini nema nikakve veze s pravim islamom. U BiH su većinom tolerantni muslimani, ali problem su vehabije i selefisti koji praktikuju islam iz Saudijske Arabije", navedeno je.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.