Izvor: RTS, 22.Avg.2021, 15:28

Selaković u Kairu: Dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Kairu sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem, kojeg je zvanično pozvao da dođe u Beograd u oktobru, kada se obeležava 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih.
Nikola Selaković je rekao da sastanak sa El Sisijem predstavlja sjajno iskustvo za njega.

"Mnogo sam naučio i mogu samo da kažem da sam počastvovan što sam mogao da prenesem najsrdačnije pozdrave našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika Aleksandra Vučića predsedniku El Sisiju", rekao je Selaković na konferenciji za novinare u Kairu.
Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izrazio je, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, ponos zbog istorijskih odnosa njegove zemlje i Srbije, saopštio je portparol predsednika Egipta.
Kako se navodi u saopštenju, El Sisi je ukazao da su odnosi Egipta i Srbije istorijski i da traju duže od 100 godina.
"To svedoči o konstruktivnom i plodnom procesu saradnje dve strane, bilo na bilateralnom ili međunarodnom nivou", dodaje se u saopštenju.
Kada je reč o oblasti međunarodnih odnosa, Sisi ukazuje da su Egipat i Srbija uspostavili Pokret nesvrstanih šezdesetih godina prošlog veka.
Egipat teži da ojača tok tih odnosa dve prijateljske zemlje na različitim nivoima, navodi se u saopštenju i dodaje da Egipat teži da se poveća stopa trgovinske i ekonomske razmene dve zemlje, u skladu sa nivoom istaknutih političkih odnosa i u svetlu velikih razvojnih projekata koji se sprovode u Egiptu i velikih investicionih i industrijskih mogućnosti.
Dosta prostora za unapređenje ekonomskih odnosa
Šef srpske diplomatije sastao se i sa ministrom inostranih poslova Egipta Samehom Hasanom Šukrijem, sa kojim je, kako je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare, razgovarao o odnosima dveju zemalja, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.
Selaković je kazao da postoji dosta prostora za unapređenje ekonomskih odnosa između dve zemlje i u tom smislu naveo da su oblasti u kojima se najviše odnosi mogu unaprediti poljoprivreda, turizam, telekomunikacije, energetika i zdravstveni sektor.
"Razgovor je bila prilika i da vidimo koliko su duboki koreni saradnje i tradicionalno prijateljstvo dve nacije. Zaključili smo danas da tradicionalno dobri odnosi između Srbije i Egipta imaju jake istorijske korene, a s vremena na vreme bili su i odlični, naročito u vreme predsednika Tita i Nasera, kada su dve zemlje sarađivale na korist čitavog nezavisnog i slobodnog sveta", kazao je Selaković.
Prema njegovim rečima, na sastanku sa Šukrijem razgovaralo se i o osnivanju Pokreta nesvrstanih.
U tom smislu, Selaković kaže da će Srbija biti ponovo mesto gde će se sve zemlje, osnivači i članovi, zajedno okupiti u oktobru, kako bi obeležili 60 godina od Prve konferencije Nesvrstanog pokreta u Beogradu.
"Bila bi velika čast da Egipat uzme učešće na obeležavanju na predsedničkom nivou i bila bi nam velika čast da ugostimo predsednika El Sisija", poručio je Selaković.
Šef srpske diplomatije izrazio je i nadu da će do kraja godine biti održan zajednički komitet za ekonomsku i trgovinsku razmenu i saradnju između Srbije i Egipta, ali i poslovni forum gde će se srpski i egipatski privrednici upoznati.
O uspostavljanju direktnog leta između Srbije i EgiptaKako je naveo, postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima poljoprivrede, energetike, turizma, telekomunikacije, ali i zdravstva.
Na pitanje kada će biti uspostavljen direktan let između Srbije i Egipta, Selaković kaže da se nada da će to biti rešeno što je pre moguće.
Naveo je da će odmah pozvati srpskog ministra saobraćaja kako bi se ustanovilo da li postoje prepreke i šta se dešava sa tim.
"Ponosni smo na činjenicu da je u sedam meseci ove godine, u odnosu na broj stanovnika, Srbija imala najviše turista u Egiptu. Više od 140.000 srpskih turista je posetilo vašu zemlju i ono što moramo da uradimo jeste da pronađemo zajednički jezik avio-kompanijama, ministarstvima i ta stvar će biti rešena uskoro", kazao je Selaković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković u Kairu: Ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje

Izvor: Danas, 22.Avg.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas u Kairu na sastanku sa egipatskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem da dve države imaju tradicionalno dobre odnose, ali da postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje na brojnim poljima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Nastavak na Danas...

Selaković u Kairu sa verskim liderima

Izvor: RTS, 23.Avg.2021, 14:16

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković posetio je Univerzitet Al-Azhar al-Šarif u Kairu, gde je razgovarao sa zamenikom velikog imama Egipta i zamenikom sekretara tog Univerziteta Mohamedom el Duvajnijem. Šef srpske diplomatije sastao se i sa papom aleksandrijskim i patrijarhom Koptske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.