Selaković u Banjaluci: Srbija i Republika Srpska žele bolji standard za građane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2023, 16:32

Selaković u Banjaluci: Srbija i Republika Srpska žele bolji standard za građane

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je danas nakon razgovora sa ministrom za zdravlje i socijalnu zaštitu Republike Srpske Alenom Šeranićem da Srbija i Republika Srpska ne dele samo zajedničku prošlost i današnjicu već i budućnost, jer žele da svojim građanima olakšaju i omoguće bolji životni standard.

Tokom zvanične posete Banjaluci, Selaković je sa Šeranićem razgovarao o dosadašnjim problemima koji ustanove i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svi u delokrugu rada ministarstava socijalne zaštite imaju, kada su prepoznali da je saradnja put do rešenja.

Selaković je podsetio da Republika Srbija i Republika Srpska, u skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, imaju mogućnost da produbljuju saradnju i u oblasti socijalne zaštite.

"Dogovorili smo da u narednom periodu definišemo tekst sporazuma u oblasti socijalne zaštite koji smo pripremili za buduću zajedničku sednicu Vlada" rekao je Selaković, i najavio u prvoj polovini aprila stručni skup, gde će biti prisutni sektori nadležni za socijalnu zaštitu dva ministarstva i razmatrati pitanja značajna za što bolji rad ustanova socijalne zaštite.

Šeranić je sastanak ocenio kao konstruktivan, gde su razgovarali kako se pružaju usluge koje su i zdravstvo i socijalna zaštita u jednom.

"Zahvaljujem ministru Selakoviću na stalnoj podršci Republike Srbije prilikom izrade Socijalne karte, jer je to jedan od prioriteta ove vlade" rekao je Šeranić.

Ocenio je da nastavljaju zajednički rad u oblasti boljeg kvaliteta socijalne zaštite kroz razmenu iskustava i rekao da se raduje sledećem susretu gde će sa saradnicima razgovarati i poboljšanju uslova u obe zemlje.

Karan - Selaković: Dodatno unapređivati saradnju u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja

Vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković istakli su danas u Banjaluci da će višegodišnja, intezivna i veoma uspešna saradnja dva ministarstva biti dodatno unapređivana i jačana.

Ministri su konstatovali da su s ciljem razvijanja odnosa i u prethodnom periodu razmenjivana iskustava u implementaciji pravnih propisa u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, rada i zapošljavanja, socijalnog dijaloga, socijalne podrške i socijalne pomoći, kao i oblasti boračko-invalidske zaštite, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

"Zahvaljujemo Vladi Srbije za donatorska sredstva koja su prethodnih godina uložena u Program samozapošljavanja i razvoj preduzetništva kod mladih do 35 godina u Srpskoj. Ovom finansijskom pomoći Vlada Srbije dala je značajan doprinos u razvoju preduzetništva kod mladih i otvaranju novih radnih mesta i poslovnih subjekata, a time i smanjenju ukupne nezaposlenosti", naveo je Karan.

Naglašeno je da ministarstva posebno sarađuju u oblasti negovanja tradicije oslobodilačkih ratova i zajedničkog obeležavanja značajnih datuma za istoriju Srbije i Republike Srpske i da se sa Odborom Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova na teritoriji Republike Srpske obeležava šest istorijskih događaja.

Zajednička obeležavanja istorijskih događaja su, kako su konstatovali, potvrdila podršku očuvanja jedinstva srpskog naroda na prostorima Srpske i Srbije i potrebe negovanja slobodarskih tradicija koja je temelj postojanja srpskog naroda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.