Selaković razgovarao sa generalnim sekretarom Asocijacije nacija jugoistočne Azije o daljoj saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022, 10:57

Selaković razgovarao sa generalnim sekretarom Asocijacije nacija jugoistočne Azije o daljoj saradnji

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, drugog dana posete Indoneziji, sastao se sa Lim Džok Hojem, generalnim sekretarom Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), sa kojom je trgovinska razmena naše zemlje prethodne godine iznosila 621 miliona dolara, od čega najviše sa Vijetnamom, Indonezijom i Malezijom.

Selaković je tokom razgovora kazao da je u pitanju 95 odsto uvoz Srbije iz zemalja članica ASEAN-a, ali da smo zainteresovani da se taj odnos promeni i da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naša saradnja ojača u brojnim oblastima.

Šef srpske diplomatije poručio je tokom razgovora da Srbija sa velikom pažnjom prati aktivnosti te asocijacije, sa kojom deli zajedničke vrednosti i političke principe, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je naveo, vrednosti i principi zasnivaju se na uzajamnom poštovanju nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, ali i na nemešanju u unutrašnje stvari drugih država, zalaganju za prevazilaženje svih razlika mirnim putem uz podsticanje sveobuhvatnog razvoja i napretka.

Selaković je upoznao sagovornika sa političkom situacijom u našem regionu, naročito sa rezultatima ekonomskih i infrastrukturnih reformi u Srbiji, prenevši jasno opredeljenje naše zemlje za produbljivanje saradnje i partnerstva sa tom asocijacijom.

Naglasio je da je poseta Indoneziji početak ture tom regionu i da će se u narednom periodu nastaviti sa intenziviranjem kontakata i posetama zemljama članicama ASEAN-a.

Sastankom u sedištu ASEAN-a, Selaković je završio dvodnevnu posetu Džakarti, gde je juče razgovarao sa predsednikom Indonezije i ministarkom spoljnih poslova, kao i sa predstavnicima nacionalnih prehrambenih kompanija te zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Selaković razgovarao sa generalnim sekretarom ASEAN

Izvor: Blic, 24.Maj.2022

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, drugog dana posete Indoneziji, sastao se sa Lim Džok Hojem, generalnim sekretarom Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), sa kojom je trgovinska razmena naše zemlje prethodne godine iznosila 621 miliona dolara, od čega najviše sa Vijetnamom, Indonezijom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.