Selaković razgovarao sa dekanima pravnih fakulteta

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković razgovarao sa dekanima pravnih fakulteta

Ministar pravde Nikola Selaković razgovarao je danas sa dekanima pravnih fakulteta u Srbiji o unapređenju kvaliteta pravničkih profesija i jačanju znanja budućih pravnika, posebno onih koji će raditi u institucijama države, saopšteno je iz kabineta ministra.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević.

Dekani pravnih fakulteta u Srbiji upoznali su ministra sa zaključcima koji su konstantovani na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Konferenciji dekana pravnih fakulteta čiji je osnivač država, koji se odnose na priznavanje diploma stranih pravnih fakulteta u Republici Srbiji.

Jedan od osnovnih zaključaka bio je da se u vrednovanju stranog studijskog programa pravnih fakulteta kod zapošljavanja, ne mogu priznati položeni ispiti iz pozitivnopravnih predmeta zbog posebnosti nacionalnih pravnih sistema svake države.

Kako je navedeno, prisutni su se usaglasili da je u interesu Srbije, potrebno definisati mehanizam nostrifikacije diploma stranih pravnih fakulteta, s obzirom da se studenti prava pripremaju za rad u određenom pravnom sistemu.

Oni su istakli da svaka država ima svoje zakonodavstvo i pravni okvir, koji je potrebno savladati i poznavati, kako bi na dosledan i kvalitetan način mogla da se obavlja neka pravna profesija, bilo u državnim institucijama ili van njih.

Ministar Selaković, predsednik visokog saveta sudstva Milojević i dekani ukazali su da je potrebno pokrenuti razgovor sa Ministarstvom prosvete kako bi se definisali mehanizmi nostrifikacije, kao i mogućnosti obustave sadašnjeg postupka priznavanja diploma stranih pravnih fakulteta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Selaković razgovarao sa dekanima pravnih fakulteta

Izvor: Akter, 12.Okt.2015

Ministar pravde Nikola Selaković razgovarao je danas sa dekanima pravnih fakulteta u Srbiji o unapređenju kvaliteta pravničkih profesija i jačanju znanja budućih pravnika, posebno onih koji će raditi u institucijama države, saopšteno je iz kabineta ministra..Sastanku je prisustvovao i predsednik...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.