Izvor: Piplmetar.rs, 02.Sep.2023, 06:30

Selaković posetio Osnovnu školu za decu sa oštećenim vidom Dragan Kovačević

On je naveo podatak da u Srbiji ima ukupno 48 specijalnih škola, od kojih je 16 u Beogradu i da u njima zaposleni savesno i odgovorno rade svoj posao

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković posetio je u petak, povodom početka školske godine, Osnovnu školu za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom „Dragan Kovačević“ i budućim prvacima i predskolcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << poželeo dobrodošlicu.
Selaković je đacima, roditeljima i zaposlenima poželeo srećan početak nove školske godine, naglašavajući da je današnji dan najvažniji za one koji kreću u školu.
On je naveo podatak da u Srbiji ima ukupno 48 specijalnih škola, od kojih je 16 u Beogradu i da u njima zaposleni savesno i odgovorno rade svoj posao.
„Ovaj posao mogu da rade samo oni koji imaju dušu, a bez toga sve drugo je uzaludno“, kazao je ministar, ističući da će glavni zadatak u narednom periodu biti stvaranje boljih uslova za rad i da svaka osoba koja završi ovu školu dobije posao.
Deco, mame i tate, znajte da danas dobijate jednu proširenu porodicu, a porodica je izvor i utočište svakoga od nas. Kada bilo ko ima neki problem uvek ga je lakše rešavati kada ste u krugu porodice. Bez toga čitav naš rad, delovanje, postojanje nema nikakvog smisla“, kazao je on.
Selaković je poručio zaposlenima, roditeljima i deci da će se svi oni koji obavljaju neke odgovorne funkcije u državi, gradu i opštini maksimalno potruditi da stvore uslove da učenje dece, rešavanje problema bude što bezbrižnije, bezbednije i uspešnije.
Budućim školarcima dobrodošlicu su poželeli i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i direktorka škole Silvana Pavlović.
Pavlovićeva je navela da je Osnovna škola „Dragan Kovačević“ osnovana rešenjem Skupštine Grada, krajem 1970., na osnovu Zakona o specijalnom školstvu i Zakona o osnovnoj školi.
Prema njenim rečima, obrazovanje dece sa smetnjama traži ozbiljan rad i ovaj posao mogu da rade samo oni koji vole svoj posao i nesebično se daju. Kako naglašava direktorka ove škole, to deca prepoznaju i uzvraćaju ljubav, a to potvrđuju i rezultati koje učenici ostvaruju.
„Od osnivanja do danas čak 40 odsto učenika ove škole je završilo fakultete“, naglasila je Pavlovićeva, koja je i predsednica Zajednice škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Srbije.
Ona je poručila roditeljima da ne brinu za svoju decu jer su sada svi jedna velika porodica.
Osnovnu školu „Dragan Kovačević“ od prvog do osmog razreda pohađa 120 učenika sa oštećenim vidom, kao i dece sa hroničnim oboljenjima i trajno narušenim zdrastvenim stanjem.
Ove školske godine prvi razred je upisalo 19, a u predškolsko je krenulo osmoro dece.
U ovoj školi se obrazuju učenici sa različitim smetnjama u razvoju koje se manifestuju istovremeno u nekoliko oblasti, usled čega se dete suočava sa brojnim preprekama u zadovoljenju osnovnih potreba i potrebna mu je najkompleksnija podrška. Škola ima dve grupe predškolskog programa, 22 odeljenja i osam mešovitih grupa produženog boravka od prvog do osmog razreda.
Celokupan nastavni proces i metode rada prilagođene su svakom učeniku i zavise od sposobnosti i uzrasta učenika, škola osnažuje učenike i priprema ih za dalje redovno obrazovanje i adekvatno uključivanje u širu društvenu sredinu.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.