Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Verska tolerancija omladine zadatak našeg društva

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas je versko obrazovanje i religijska tolerancija omladine jedan od najvažnijih zadataka multietničkog i multikonfesionalnog društva, a Srbija se trudi da u tome bude lider u regionu.

Na otvaranju Trećeg medjuverskog dijaloga Srbije i Indonezije o mladima u Beogradu, Selaković je rekao da očekuje da će zaključci konferencije biti afirmativni i da će sledeće okupljanje biti organizovano u Indoneziji 2017. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"Bilo bi nam izuzetno drago da produbimo našu univerzitetsku saradnju (sa Indonezijom) i u polju teoloških studija, pa da razmenimo profesore i studente, kako bi omladina u Srbiji iz prve ruke naučila o verskom saživotu i teološkim znanjima u Indoneziji i obrnuto", rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da su dve zemlje privržene poštovanju medjunarodnog prava i da je Indonezija mnogo učinila za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Indonezije Abdurahman Fahir koji predvodi delegaciju te zemlje, ocenio je da tolerancija i dijalog moraju da budu DNK Indonezije.

"Ove godine tema dijaloga je omladina i to je relevatnta tema, jer mi moramo da usmerimo našu politiku prema mladim ljudima. Omladini je potrebno naše vodjstvo za bolju budućnost", rekao je Fahir.

Kako je dodao, dijalog uvek treba unapredjivati ne samo kad je reč o verskim zajednicama, nego i o državnim institucijama u oblasti vere.

"Naš zadatak je da ima sve više ovakvih skupova, ali i da izmedju njih postoji stalna komunikacija", kazao je Fahir.

On je rekao da kao što Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima interakciju sa Vladom Srbije, tako u Indoneziji postoji ministartvo vera koje ima za cilj da stvori toleranciju medju svim verama u zemlji.

Patrijarh SPC Irinej ukazao je na značaj dijaloga koji je "dobar primer za rešavanje svih problema i sukoba u svim oblastima života".

"Srbija ima dobre odnose sa svim priznatim verskim zajednicama i to je uslov da zemlja napreduje u bilo kom pogledu", rekao je Irinej.

Prvi medjuverski dijalog Srbije i Indonezije održan je 2011. godine u Beogradu, a drugi u Džakarti 2013. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.