Selaković: Uskoro prvi rezultati istrage u Užicu

Izvor: Blic, 17.Jan.2014, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Uskoro prvi rezultati istrage u Užicu

Prva saznanja tužilaštva o odgovornosti za neispravnost vode u užičkom vodovodu biće saopštena u najskorije vreme, rekao je danas u Užicu ministar pravde Srbije Nikola Selaković i ukazao da su u pitanju nedelje.

Ispituju se razne činjenice, među kojima i kada su građani prvi put

zvanično obavešeni da voda u Užicu nije za piće.

"Svako ko je nadležan da obezbedi pijaću vodu za Užice obuhvaćen je istragom. Predistražne radnje i istraga mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da dovedu i do centralnog državnog nivoa, jer, kao što je to slučaj sa minihidroelektranom na Vrutcima, dozvole za takve objekte daju republičke institucije", rekao je Selaković.

On je naglasio da problem sa akumulacijom Vrutci datira još od pre 10 do 15 godina i da je ta situacija metafora našeg društva.

"Za stanje na Vrutcima odgovorna je država, koja poslednjih godina nije funkcionisala i mnogi nisu radili ono što je trebalo ppo zakonu da rade. Tako smo imali situaciju da je vodozahvat Vrutci tretiran kao turistički objekat u kome se kupalo, dizali nelegalni objekti, poljoprivredna gazdinstva i sve ostalo što je dovelo do toga da Užičani danas nemaju ispravnu pijaću vodu", rekao je Selaković.

Ministar pravde pohvalio je Osnovno i Više tužilaštvo u Užicu i istakao da su oni prvi državni organi koji su sredinom decembra ,posle prvih saznanja o neispravnosti vode, preduzeli odgovarajuće poteze i radnje za otkrivanje odgovornih za problem sa vodosnabdevanjem.

Svi sudovi od ponedeljka radiće normalno

Od kako je 1. januara stupila na snagu nova mreža sudova u Srbiji, čime je broj osnovnih sudova povećan sa 34 na 66 ,već su u nekim sudovima izrečene prve pravosnažne presude, dok će suđenje u svim sudovima početi u ponedeljak, izjavio je danas ministar Selaković.

"U većim sudskim centrima situacija je složenija, ali je i u Beogradu ona mnogo bolja nego što je bila 2010.godine, iako ima još tehničkih problema. U ovom trenutku nemamo sud koji ne radi, ali mogu da rade mnogo bolje. Na Ministarstvu pravde je da obezbedi takve uslove koji neće pružati sudijama i zaposlenima u sudovima izgovore da im nedostaju tehnički uslovi za rad", poručio je Selaković.

Ministar pravde je naveo da je u manjim sudovima problem 140 nepopunjenih sudijskih mesta i dodao da se nada da će Visoki savet sudstva uskoro raspisati konkurs za popunu tih radnih mesta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.