Izvor: RTS, 08.Jun.2021, 11:43

Selaković: Srbija pridaje veliki značaj "Berlinskom procesu" i regionalnoj saradnji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je na onlajn sastanku ministara spoljnih poslova učesnica "Berlinskog procesa". Istakao je da Srbija uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer je to jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i progresa.
"Srbija će uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer to je jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i progresa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nažalost, neki još nisu shvatili pravo značenje i suštinu Berlinskog procesa, i da prvo treba da počnu da poštuju međunarodno preuzete obaveze kao što je Dogovor o regionalnom predstavljanju", rekao je Nikola Selaković, reagujući na činjenicu da je predstavnica Prištine istakla zastavu "samoproglašenog Kosova".

Dodao je da Berlinski proces pruža podršku EU integracijama Zapadnog Balkana konkretnim projektima i merama, posebno ukazujući na to da je okosnica regionalne saradnje usmerena na ekonomsko povezivanje, kao i da se to podudara sa spoljnopolitičkom orijentacijom Vlade Srbije.
Kao najaktuelniji primer saradnje te inicijative istakao je uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.
"Srbija pozdravlja Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište. Ovaj dokument je u značajnoj meri baziran na konkretnim predlozima proisteklim iz inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u saradnji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije", rekao je ministar i dodao da će njegovom primenom biti proširene mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u regionu.
Ponovio je da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički i strateški cilj Srbije. 
Sastanak je održan u okviru predsedavanja Nemačke ovoj inicijativi u formi video-konferencije.
Selaković je zahvalio Nemačkoj i ministru Masu na snažnoj podršci koju pružaju čitavom Zapadnom Balkanu, poručivši da je upravo ta posvećenost doprinela povezivanju i produbljivanju saradnje regiona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Srbija pridaje značaj Berlinskom procesu i regionalnoj saradnji

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jun.2021

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija pridaje značaj Berlinskom procesu, inicijativi za koju smatra da se pokazala kao dobar forum za jačanje regionalne saradnje, razvoja, promovisanje politike pomirenja i prevazilaženja problema iz prošlosti, saopštilo je Ministarstvo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.