Izvor: RTS, 09.Feb.2021, 17:21

Selaković: Srbija posebnu pažnju pridaje odnosima sa BiH

Srbija posebnu pažnju pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, a u predstojećem periodu politička saradnja dve države može da bude intenzivirana i dostigne optimalni nivo na svim poljima uprkos trenutnoj pandemiji, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković prilikom razgovora sa ambasadorkom BiH Aidom Smajić.
Nikola Selaković je rekao da Srbija pridaje posebnu važnost razvoju ekonomskih odnosa, kako po visini razmene tako i po visini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << investicija, budući da je BiH jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

Takođe, Selaković je ukazao da postoji obostrani interes za revitalizaciju puteva i pruga koje povezuju dve zemlje, i izdvojio važnost izgradnje infrastrukture, dalji rad na energetskim projektima na reci Drini, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.
Kako se navodi se u saopštenju minisatrstva spoljnih poslova, Selaković je dodao da se nada nastavku saradnje kroz održavanje zajedničkih sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.
Naglasio je da je Srbija veoma zainteresovana da nastavi i dodatno intenzivira saradnju kroz trilateralni format sa Turskom, koji je već uhodan, a da je istovremeno spremna i za saradnju u regionalnim i multilateralnim inicijativama.
Prema njegovim rečima, Srbija je opredeljena za održavanje dobrih političkih odnosa, i podržava teritorijalni integritet BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom čiji je garant, i želi aktivnu saradnju i sa centralnim i sa entitetskim vlastima.

Istakao je da je, Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost BiH, podržava svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali je izričito protiv nametanja rešenja koja nisu plod konsenzusa i smatra da takvi potezi predstavljaju opasnost po stabilnost kako BiH tako i šireg regiona, kazao je Selaković.
Ministar Selaković istakao je da je Srbija zahvalna Bosni i Hercegovini na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Srbija posebnu pažnju pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2021

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorkom Bosne i Hercegovine u Srbiji Aidom Smajić, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova...Ministar Selaković je istakao da u predstojećem periodu politička saradnja Srbije i BiH može da bude...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Selaković: Srbija je opredeljena za održavanje dobrih političkih odnosa sa BiH

Izvor: N1 televizija, 09.Feb.2021

Srbija je opredeljena za održavanje dobrih političkih odnosa i podržava teritorijalni integritet BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom čiji je garant i želi aktivnu saradnju i sa centralnim i sa entitetskim vlastima, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u razgovoru sa ambasadorkom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.