Selaković: Novi mehanizmi u borbi protiv korupcije

Izvor: Press, 28.Dec.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Novi mehanizmi u borbi protiv korupcije

Osnovno načelo Strategije, osim vladavine prava, biće nulta tolerancija prema korupciji koju mora da promoviše svaki državni funkcioner i da zna svaki građanin, poručio je Selaković u intervjuu Tanjugu.
"Nulta tolerancija prema korupciji mora da bude princip funkcionisanja svih državnih organa i sistema. Svaki građanin u svom domenu, zaposleni u svom preduzeću ili državnom organu treba da doprinese borbi protiv korupcije", rekao je Selaković.
Strategiju za borbu protiv korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << čija je prva radna verzija početkom sedmice prosleđenja na mišljenje resornim ministarstvima, pratiće i Akcioni plat za njeno sprovođenje u naredne tri godine. Strategija će predvideti jasniju i vidljiviju ulogu Agencije za borbu protiv korupcije, ali i Saveta za borbu protiv korupcije koji bi trebalo da dobije veća ovlašćenja i pozabavi se prevencijom korupcije, istakao je ministar.
Takođe, bitno mesto u Strategiji imaće i budući Zakon o zaštiti uzbunjivača, jer statistike govore da se u svetu oko 70 odsto slučajeva korupcije otkrije na osnovu prijava uzbunjivača, napomenuo je Selaković. On je dodao da će se Strategija pozabaviti i mnogim drugim stvarima koje predstavljaju sistemsku korupciju a ne odnose se na krivična dela primanja i davanja mita ili na zloupotrebu javnih nabavki.
Osvrćući se na rad pravosudnih organa u borbi protiv korupcije, Selaković je rekao da je "ovog puta ta borba započeta bez zadrški i na način kakav nije do sada bio prisutan u srpskoj javnosti".
To će, prema njegovom mišljenju, biti izazov i za sprsko pravosuđe i sve činioce koji su u njemu ključni - sudove i tužilaštva.
"Bitno je da smo pokazali da se takva borba sprovodi kroz institucije sistema, a tamo gde one ne postoje da se takve institucije grade", kaže ministar.
Radna verzija strategije, u koju je Tanjug imao uvid, predviđa da Savetu za borbu protiv korupcije pripadne nadzorna uloga u sprovođenju strategije. Savet bi trebalo da godišnje izveštaje podnosi Vladi i Skupštini. Takođe, predviđa da Agencija za borbu protiv korupcije dobije veća ovlašćenja da istraži netačne prijave imovine i neslaganja između prihoda i imovine funkcionera.
Svako ministarstvo imaće osobu zaduženu za kontakt koja će podnositi izveštaj Savetu i od njega primati preporuke za sprovođenje antikorupcijskih mera.
Strategija evaluira probleme u raznim oblastima društva postavlja ciljeve, i daje određene preporuke za budućnost.
Bavi se problemima netransparentnosti vlasništva u medijima, zaštitom uzbunjivača , predviđa i da se zakonski reguliše naknada štete koja se pretrpi zbog korupcije.
Borba protiv korupcije ramotrena je i za druge društvene oblasti kao što su zdravstvo, obrazovanje, sport, pravosuđe, policija, urbanizam i planiranje, javne nabavke, bavi se i finansiranjem političkih stranaka i javnim preduzećima.
Što se tiče ostalih planova aktivnosti Ministarstva pravde za 2013. Selaković je rekao da se osim pomenute strategije radi i na donošenju i Strategije za reformu državne uprave i Strategija za reformu pravosuđa.
U okviru reforme državne uprave, prema rečima Selakovića, biće sproveden princip njene profesionalizacije, pre svega tako da politika zapošljavanja u javnoj upravi i državnim organima bude transparentnija, da se sprovodi po jasnim kriterijumima, a ne rodbinskim ili drugim vezama.
Strategija za reformu pravosuđa obuhvata plan zakonodavne aktivnosti, rekao je Selaković i najavio da će se na prvom prolećnom zasedanju Skupštine Srbije naći paket od 10 ključnih sistemskih zakona. Oni će, kako je naveo, omogućiti proširenje sudske mreže, osnivanje novih osnovnih sudova u onim mestima gde ima razloga da postoje, a nema ih trenutno, što će omogućiti i bolju reintegraciju sudija i tužilaca.
Veliki prioritet je, kako je istakao, jačanje uloge Pravosudne akademije, "kao jasnog i nedvosmislenog mehanizma kako se od diplomiranog pravnika postaje sudija ili zamenik javnog tužioca".
"U januaru ćemo imati završni ispit za polaznike Pravosudne akadenije, a u martu prve novoimenovane sudije osnovnih sudija i zamenike osnovnih tužilaštava", naveo je Selaković.
Što se tiče međunarodnih aktivnosti, Ministarstvo pravde će polovinom naredne godine, na konferenciji Saveta Evrope posvećenoj borbi protiv organizovanog kriminala, biti inicijator donošenja nove konvencije koja će regulisati pitanje oduzimanja imovine proistekle iz krivčnih dela na međunarodnom nivou, najavio je Selaković.
"Za to pitanje sada ne postoji jedinstveno regulisanje na međunarodonom nivou i postoje tri ili četiri grupe zemalja koje različito postupaju po zamolnicama naše ili svake druge zemlje u slučajevma oduzimanja imovije proistekle iz krivičnog dela", ukazao je ministar.
Rešenja iz Konvencije, kako je naveo, trebalo bi da olakšaju svim državama postupanje u tim situacijama.
"Takođe će mladi i dobro obrazovani kadrovi biti poslati u Evropski sud za ljudska prava u Strazburu gde treba da budu osposobljeni za postupanje u određenim stvarima koje su od velikog interesa za zaštitu naših interesa pred tim sudom", rekao je ministar.
Oni treba da donesu znanja i šire ih među svojim kolegama kako bismo ojačali našu poziciju pred tim sudom koja nije slavna, naveo je Selaković.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.