Selaković: Nepodmitljivi sudovi i  tužilaštva

Izvor: Večernje novosti, 22.Sep.2012, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Nepodmitljivi sudovi i tužilaštva

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je danas da je cilj Vlade Srbije i Ministarstva pravde stvaranje efikasnijih, nepodmitljivih sudova i nekorumpiranih tužilaštava, kao i jačanje mehanizama za borbu protiv korupcije.U tome je Srbija slaba i energična primena zakona nema alternativu ukoliko želimo da uspostavimo jako i nekorumpirano društvo, rekao je Selaković.On je danas na Zlatiboru, na 49. redovnom godišnjem savetovanju Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i praksu, govorio na temu aktuelne i buduće prakse u krivičnom zakonodavstvu."Za borbu protiv organizovanog kriminala potrebno je stvoriti jaku zakonsku osnovu, a nakon toga krenuti u odlučnu borbu i upravo su rezultati ovog savetovanja bitni za unapređenje i jačanje ovih preduslova", rekao je Selaković.On je, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, dodao da je "nepristrasno i nepodmitljivo pravosuđe od suštinske važnosti za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala".POVRATAK ZA 30 DANA Ministar pravde je kazao da za neizabrane sudije i tužioce koji su u skladu sa odlukom Ustavnog suda vraćeni na posao, postoji zakonski rok od 30 dana kada oni treba da se jave na radna mesta u tužilaštvu i sudovima gde su ranije radili. Ukoliko to ne urade u zakonskom roku smatraće se da više nisu zainteresovani za to radno mesto, rekao je on.Selaković je istakao i da su "energična primena zakona i njihovo sprovođenje po svaku cenu uslovi bez koga ove borbe nema".On je dodao i da svi propisi, zakoni i pravilnici koji ostavljaju prostor za korupciju moraju biti promenjeni, navodi se u saopštenju.Selaković je naglasio da mesta postoje i za 350 njih koji još čekaju na sudsku odluku."Za njih mesta postoje i neće biti prekobrojni u sistemu pravosuđa", dodao je on.Selaković je najavio i da će do 15. oktobra radna grupa koja radi na izradi predloga izmena i dopuna Zakona o sedištima i uređenju sudova i javnih tužilaštava završiti posao. "Tada će se znati u koja mesta treba da se vrate osnovni sudovi, kao i konačna sudbina apelacionih sudova", kazao je Selaković.On je naglasio da je cilj Vlade da stvori jednake uslove pristupa pravdi svih građana Srbije, bez obzira gde žive.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Selaković:Cilj nepodmitljivi sudovi

Izvor: B92, 23.Sep.2012, 17:48

Zlatibor -- Ministar pravde Nikola Selaković kaže da je cilj stvaranje efikasnijih, nepodmitljivih sudova i tužilaštava, kao i jačanje mehanizama za borbu protiv korupcije..."U tome je Srbija slaba i energična primena zakona nema alternativu ukoliko želimo da uspostavimo jako i nekorumpirano društvo",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.