Selaković:Mora još mnogo da se radi

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković:Mora još mnogo da se radi

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio da mora još mnogo da se radi na uspostavljanju nezavisnog i odgovornog sudstva kao i na stabilizovanju našeg pravosuđa.

"Stanje u srpskom pravosuđu je otprilike jednako stanju u čitavom srpskom društvu", ocenio je Selaković i dodao da je pravosuđe, kao grana vlasti, u našoj zemlji opterećeno mnogim problemima.

Ti problemi svoje korene imaju jednim delom u opštoj društveno-ekonomskoj situaciji, a s druge u "nepromišljenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i loše sprovođenim reformskim potezima, koji su preduzimani dugi niz godina", rekao je Selaković u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

On je naglasio da je pravosuđu, kao i čitavom srpskom društvu "potrebno da se stabilizuje" i naveo da smo, ne toliko davno, imali isključenje iz pravosuđa gotovo hiljadu nosilaca pravosudnih funkcija, posle čega je usledilo njihovo vraćanje, odlukama Ustavnog suda.

Pre pet godina je, u jednom trenutku, u pravosuđu Srbije "sprovedena politička čistka", istakao je Selaković i dodao da je posle takvog "tektonskog poremećaja" veoma teško stabilizovati taj sistem i otkloniti posledice toga.

Ministar pravde smatra da postoje načini da se te posledice otklone i da bude obezbeđena garantovana nezavisnost sudiji, "da svoju odluku, na konkretnom predmetu, donese nezavisno i samostalno ali ta nezavisnost ne podrazumeva nezavisnost od Ustava i zakona".

Sudijama, političarima, ministrima, narodnim poslanicima i svakom državnom službeniku "granice treba da postavlja zakon", naglašava Selaković napominjući da u zemljama razvijene demokratije kažu da je nezavisnost samo druga strana medalje, dok je prva strana odgovornost.

"Da bismo došli do toga, moramo još mnogo da radimo", poručio je Selaković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.