Sekunda za sklapanje Rubikove kocke - pomoću veštačke inteligencije

Izvor: B92, 16.Jul.2019, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekunda za sklapanje Rubikove kocke - pomoću veštačke inteligencije

Sistem sam uči kako da brže od bilo koje osobe sklopi Rubikovu kocku.

Sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji, koji su osmislili istraživači sa Univerziteta Kalifornija, rešava Rubikovu kocku za samo jedan sekund.

DeepCubeA, kako je algoritam nazvan, sklopio je 3D kocku koja muči ljude od kada je osmišljena 1974. godine.

"Ovaj sistem je sam naučio kako da reši problem", kaže autor profesor Pjer Baldi.

Ljudima koji mogu da reše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rubikovu kocku brzo obično treba oko 50 pokreta. Sistem veštačke inteligencije rešio ju je u proseku sa oko 28 pokreta.

Ovaj kompjuterski sistem nije prvi ili najbrži u rešavanju zagonetke. Ta čast pripala je sistemu koji je razvio Institut za tehnologiju iz Masačusetsa, čiji algoritam min2phase rešava zagonetku tri puta brže.

Ključno je da sistem nije koristio neuronsku mrežu - koja oponaša način na koji ljudski mozak funkcioniše - ili tehnike mašinskog učenja i bio je programiran samo da reši zagonetku.

Istraživači su 2018. napravili robota koji može da sklopi kocku za 0,38 sekundi.

Stvaranje sistema koji sam uči kako da reši problem smatra se prvim korakom ka stvaranju sistema veštačke inteligencije koji može da pređe sa igre u rešavanje problema u stvarnom svetu.

"Rešenje Rubikove kocke uključuje simboličko, matematičko i apstraktno razmišljanje, tako da se mašina za dubinsko učenje koja može da reši takvu zagonetku približava tome da postane sistem koji može da misli, razmišlja, planira i donosi odluke", kaže profesor Baldi.

"Kako kreiramo napredni sistem veštačke inteligencije koji je pametniji, snažniji i sposobniji za razmišljanje, razumevanje i planiranje? Ovaj posao je korak ka tom teškom cilju."

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sekunda za sklapanje Rubikove kocke - pomoću veštačke inteligencije

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2019

Sistem sam uči kako da brže od bilo koje osobe sklopi Rubikovu kocku...Getty ImagesKoliko vama vremena treba?..Sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji, koji su osmislili istraživači sa Univerziteta Kalifornija, rešava Rubikovu kocku za samo jedan sekund...DeepCubeA, kako je algoritam nazvan,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.