Izvor: Piplmetar.rs, 14.Jun.2023, 20:30

Seksualne fantazije: Iskreno, da li treba da ih pritisnete čak i kada su štetne?

Neke fantazije o seksu su bezbedne, ali postoji i jedno koje ne možemo priznati ni sebi ni partneru. Šta kažu o tebi?
Recimo da muškarac mašta o ženi, a onda mu u fantaziju padne treći muškarac, zbog čega se oseća dobro. Sama po sebi, ovaj pomisao može ozbiljno uplašiti i posramiti mnoge muškarce.
Ili ženska mašina. Nosi je u naručju u spavaću sobu, krevet je prisutan laticama ruža, sve gore, a onda se scena menja na ulici i on više nije Vatreni mačo, već grub >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << čovek koji nije mario za njeno zadovoljstvo.
Fantazije mogu izgledati lude jer narušavaju uobičajenu sliku o sebi. „Ja sam pristojna žena, zašto bih, zaboga, sanjala o razvratu i poniženju?“ Reći ćemo vam u nastavku da li postoji nešto o čemu treba da brinete.
Zašto imamo česte fantazije o seksu?
Razlozi za maštanje su različiti i često su odraz problema (ličnih ili u vezi sa partnerom).
Odraz obraza ponašanja ili traume. Ako sebi uskratite zadovoljstvo ili ako ne cenite sebe, možete sebi dozvoliti seks samo ako ste prvi povređeni. Ili jednostavno dozvolite svom partneru da uradi bilo šta, bez ikakvih ograničenja i obraćajući pažnju na ono što želite. Tako se mogu javiti fantazije o samopovređivanju.
Maštanje o povredi druge osobe. Moguće je da ste nekada bili duboko povređeni, a sada pokušavate da ojačate svoju poziciju, zamišljajući kako ponižavate partnera. Nemojte se plašiti takvih misli, to je samo način da vratite kontrolu nad situacijom barem u glavi. Ali ako to postane deo seksualne igre, brinite se da van spavate granice budu drugačije izgrađene.
Način da se oslobodite preteranog pritiska ili hiper-odgovornosti. Uzrok vaših seksualnih fantazija može biti bežanje od problema na poslu ili u porodici. Upadljiv slučaj ovoga je opsesivna masturbacija, koja se javlja kod ljudi u teškim životnim periodima.
Pokušajte podizanja samopoštovanja. Neuspesi u stvarnom seksualnom životu mogu se nadoknaditi pobedama u mašti.
Pobegnite od problema u vezi. Umesto da se borite za svog partnera i intimnost sa njim, možda se zamišljate sa bivšim ili komšijom. Ovo može dodatno produbiti previranja u vezi.
Želja za sticanjem novih iskustava. U stvarnosti, pričati o seksu i pokušavati nešto novo može biti teško. Ali interesovanje za novo ne vodi nikuda, pa čovek dobija zavidno iskustvo, bar u glavi.
Bezopasne seksualne fantazije. Mišićavi komšija se javlja u vašoj glavi ne zato što imate neki unutrašnji problem ili loš seks sa partnerom, već zato što vam je komšija jednostavno fizički privlačan. Ili vam je samo dosadno i želite da se oslobodite napetosti.
Da li su seksualne fantazije opasne? Svi imaju seksualne fantazije i nemoguće ih je jednostavno isključiti. Da li je to uopšte potrebno? Postoji tri tipična slučaja.
Hoću, ali neću. Uglavnom seksualne fantazije su apsolutno bezbedne i ne vode nikuda. Žena ide ulicom, vidi zgodnog muškarca, malo sanja da ga upozna i mirno se vraća kući svom voljenom mužu. Ništa se nije desilo, samo lep film u tvojoj glavi i to je sasvim u redu.
Želim i hoće. Druge fantazije su praktične prirode i mogu se ostvariti u životu. Na primer, želi da se začinite svoj intimni živott dodavanjem igračaka, novih poza, ludih mesta za seks. O tome možete dogovoriti sa svojim partnerom i doneti zajedničku odluku. Međutim, imajte na umu da nisu sve fantazije vredne razgovore jer mogu da povrede vašeg partnera.
Neću i neću. Ima ih veoma mračne fantazije koje nikada nećemo sprovesti u delo. Na primer, mnoge žene mašaju o nasilju, ali nijedna ne želi da se to dogodi u stvarnosti.
Da li ti treba pomoć? Pre svega, priznajte sebi svoje fantazije. Šta god da sanjate, to su samo slike i ne znače ništa o vama. Ne krivite sebe za pogrešne misli, ne kažnjavajte se i ne plašite se da oslobodite svoju seksualnost.
Sa partnerom je moguće i potrebno razgovarati o seksualnim fantazijama, samo pažljivo. Ako je to protivno njegovom sistemu vrednosti, to može ozbiljno uzdrmati poverenje između vas.
Važno: ako vas posećuju fetiši o nasilju, pedofiliji i bilo kakvim fantazijama gde su narušene granice druge osobe ili nema granice vašeg društvenog bola, konsultujte se sa profesionalcem.

Detaljnije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.