Sejdiu neće UNMIK

Izvor: RTS, 02.Mar.2010, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiu neće UNMIK

Sejdiu će na konferenciju o zapadnom Balkanu, koja će biti održana u Sloveniji, otputovati samo ako bude pozvan kao predsednik nezavisne države Kosovo, nikako UNMIK-Kosovo.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu prisustvovaće konferenciji o zapadnom Balkanu, koja bi trebalo da bude održana u Sloveniji, samo ako bude pozvan kao predsednik nezavisne države Kosovo, nikako UNMIK Kosovo, izjavio je portparol predsednika Džavit Bećiri.

"Predsednik (Sejdiu) još nije dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poziv za sastanak koji treba da se održi u Sloveniji na Brdu kod Kranja. Međutim on će tamo otići jedino ako bude pozvan u svojstvu predsednika nezavisne i suverene države, i nikako drugačije", izjavio je Bećiri za agenciju Beta.

Slovenačka državna agencija javila je prošle nedelje da ce 20. marta na Brdu kod Kranja biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj se očekuje prisustvo lidera svih zemalja regiona, prvi put posle 18 godina.

Bećiri je odbacio mogučnost da predsednik Kosova učestvuje na tom sastanku kao predstavnik UNMIK Kosovo.

I zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je za prištinske medije izjavio da će Kosovo na međunarodnim skupovima učestvovati samo kao nezavisna i suverena država a nikako kao deo delegacije predstavljene kao UNMIK Kosovo ili Kosovo pod Rezolucijom 1244.

Neki mediji na Kosovu, ali i van njega, najavili su mogućnost da na sastanku predsednika zemalja regiona koji u martu treba da se održi u Brdu kod Kranja Kosovo bude predstavljeno kao UNMIK Kosovo ili Kosovo pod Rezolucijom 1244.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je prošle nedelje da nema ništa protiv učešća Kosova na međunardonim skupovima ako Kosovo bude prisutno pod nazivom UNMIK Kosovo.

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar najavio je mogućnost susreta predsednika Srbije i Fatmira Sejdiua na sastanku predstavnika EU i lidera zapadnog Balkana, u martu. Premijer Slovenije Borut Pahor ocenio je u jednoj od ranijih izjava da će konferencija na Brdu kod Kranja "biti prelomna iz više aspekata" i da je njen cilj da se "nađu resenja za otvorena pitanja u zapadnobalkanskom regionu".

Slovenacki premijer je naveo da će na konferenciju biti pozvan i predstavnik Kosova koji će, prema njegovim recima, biti "zastupljen na primeren nacin", a govoreći o pitanju stabilnosti regiona on je posebno istakao "konstruktivnu ulogu" predsednika Borisa Tadića. Inicijativu za ovu konferenciju dali su premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, a među organizatorima skupa su i Savet Evrope i Evropska komisija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.