Sejdiju podneo ostavku

Izvor: RTS, 27.Sep.2010, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiju podneo ostavku

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju podneo neopozivu ostavku na tu funkciju. Sejdijua će zameniti Jakup Krasnići.

Fatmir Sejdiju pokorio se odluci Ustavnog suda i podneo ostavku, jer je taj sud ocenio da ne može istovremeno obavljati funkcije prvog čoveka države i predsednika Demokratskog saveza Kosova.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ostavka kosovskog predsedsednika Sejdiua nema nikakve veze sa budućim pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda i Prištine i smatra da neće doći do odlaganja tih razgovora.

Ivanović je u izjavi Tanjugu ocenio da se Sejdiu "prosto našao u rascepu" jer obavlja dve, međusobno nespojive funkcije, kao i da je trpeo ogroman pritisak i od opozicije i od svoje partije.

Ivanović je dodao da je moguće da ostavka Sejdiua odloži razgovore Beograda i Prištine, ali da, ipak, smatra da do odlaganja neće doći zbog velikog pritiska međunarodne zajednice.

Međutim, dodao je Ivanović, sa ostavkom Sejdiua mogući su i treba očekivati vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, odnosno da oni budu održani u maju, umesto u novembru sledeće godine.

"Od 10. februara 2008. godine, obavljao sam ovu funkciju sa ponosom i poštovanjem. Radio sam kako bi ispunio volju naroda i zalagao se za izgradnju institucija. I danas, ovim činom pokazujem privrženost tim institucijama", rekao je Sejdiju, saopštavajući odluku da podnese ostavku sa mesta predsednika Kosova.

Do izbora novog predsednika, tu funkciju obavljaće predsednik parlamenta Jakup Krasnići, visoki zvaničnik Tačijeve Demokratske partije Kosova i nekadašnji portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

Neposredno posle ovakvog raspleta u Prištini, teško je proceniti na koji će se način Sejdiuov odlazak odraziti na predstojeći početak dijaloga Beograda i Prištine, tim pre jer tamošnji zvaničnici smatraju da kosovski Albanci u razgovore ne smeju da uđu krnjih institucija.

Odluku o povlačenju sa funkcije predsednika Kosova, Sejdiju je doneo posle konsultacija sa premijerom Hašimom Tačijem i ambasadorima SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Nemačke.

Na tom sastanku, navode zapadni diplomati u Prištini, dogovoreno je da, posle Sejdiuove ostavke, neće izbiti institucionalna kriza, ali još uvek nije jasno na koji će to način biti sprečeno.

Prema kosovskom ustavu, parlament može izabrati novog predsednika ili će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Sejdiu je na mestu predsednika Kosova nasledio Ibrahima Rugovu, osnivača i pravog lidera DSK, koji je umro 2006. godine. Ponovo je za predsednika izabran 2008. godine.

Analitičari u Prištini navode da je Sejdiu odlučio da mesto lidera stranke pretpostavi predsednikovanju iz prostog razloga jer će na Kosovu sledeće godine biti održani parlamentarni izbori, na kojima njegov DSK ima sve manje šanse za dobar rezultat, jer se broj glasača te partije konstantno osipa od Rugovine smrti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.