Sejdiju najavljuje zahtev za članstvo u UN

Izvor: RTS, 24.Jul.2010, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiju najavljuje zahtev za članstvo u UN

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju najavio da bi Kosovo moglo da podnese zahtev za članstvo u UN 2011. godine. Posle ocene MSP, da deklaracija o nezavisnosti nije prekršila međunarodno pravo, Priština očekuje nova priznavanja.

Kosovo bi moglo da podnese zahtev za članstvo u Ujedinjenim nacijama 2011. godine, najavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

"Trebaće nam nova priznavanja, ali želim da verujem da ćemo naredne godine predstaviti nove argumente u vezi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa našim zahtevom za učlanjenje u Ujedninjene nacije", rekao je Sejdiu, prenosi prištinska štampa.

Štampa navodi da Priština očekuje nova priznavanja nezavisnosti, posle ocene Međunarodnog suda pravde da deklaracija o nezavisnosti nije prekršila međunarodno pravo.

Parlament očekuje nova priznavanja nezavisnosti i pozdravlja poziv Evropske unije za početak dijaloga sa Srbijom oko tehničkih pitanja, navodi se u deklaraciji koju je u petak usvojila Skupština Kosova.

"Međunarodni sud pravde je otvorio put za nova priznavanja Republike Kosova. Odluka MSP-a je takođe otvorila put Kosova ka regionalnim i evrotlantskim integracijama", kaže se u deklaraciji koja je usvojena na sednici Skupštine Kosova.

Dodaje se da "Skupština pozdravlja poziv EU za početak dijaloga oko praktičnih pitanja između Kosova i Srbije, ali se isključuje svaka mogućnost pregovora o statusu Kosova".

U deklaraciji se izražava "uverenje da će istorijska odluka MSP-a doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.