Šef ruske obaveštajne službe izneo frapantne detalje: Ovaj veliki naučnik bio je poznati ruski agent!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2020, 11:00

Šef ruske obaveštajne službe izneo frapantne detalje: Ovaj veliki naučnik bio je poznati ruski agent!

Sergej Nariškin naveo niz znamenitih ličnosti

Dmitrij Mendeljejev, jedan od najvećih hemičara ikada, bio je jedan od najpoznatijih agenata ruske obaveštajne službe u 19. veku, rekao je Sergej Nariškin, direktor ruske spoljno-obaveštajne službe, u intervjuu za list "Istorik".

Nariškin je primetio da su pre formiranja ruske spoljne obaveštajne službe kao posebne profesionalne strukture ljudi različitih zanimanja i profesija bili uključeni u dobijanje potrebnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << informacija.

- Reći ću nekoliko najpoznatijih imena: to su prvi predsednik Carskog ruskog istorijskog društva, princ Petar Vjazemski, hemičar Dmitrij Mendeljejev, geograf i istraživač Nikolaj Prževalski i pisac i diplomata Aleksandar Gribojedov. Svi su se oni manje-više bavili obaveštajnim aktivnostima, političkim i vojno-strateškim obaveštajnim podacima - rekao je Nariškin.

In 1850, Dmitri Mendeleev walked almost 1000 miles to Moscow so that he could apply for the University of Moscow. Although he was not accepted, he walked to St. Petersburg where he was accepted, and with that education, he developed the periodic table of the elements. pic.twitter.com/vExLDIGl1U

— A Matter Of Fact (@MatterOfFacts_) March 29, 2020

I druge istaknute ličnosti bile su agenti domaće obaveštajne službe. Članovi Velike ambasade Petra Velikog su se, boraveći u drugim zemljama, bavili ne samo političkom, već, moglo bi se reći, naučno-tehničkom inteligencijom, istražujući najnovija dostignuća nauke i tehnologije stranih država i njene implementacije u Rusiji, primetio je Nariškin.

Mendeljejev je svojevremeno dobio informacije potrebne za organizaciju sigurne proizvodnje bezdimnog baruta na bazi piroksilina u Rusiji. Prednosti ovog baruta bile su u tome što se njegovom upotrebom povećao domet gađanja i tačnost. Francuzi su prvi izmislili piroksilin u prahu, ali oni nisu želeli ni sa kim da podele svoje znanje.

U Rusiji je krajem 1880-ih u fabrici Ohtenski u Sankt Peterburgu organizovana proizvodnja bezdimnog baruta piroksilina za novu trocevnu pušku i poljski top.

Međutim, bilo je potrebno proizvesti takav barut koji bi se koristio za puške bilo kog kalibra, a u početku to nije bilo moguće. Bilo je mnogo problema i čak je došlo do eksplozije piroksilinske sušare.

Kako bi savladao sve tehnološke nijanse, Mendeljejev je poslat u Francusku po uputstvima ruskog Ministarstva rata 1890. godine. Putovanje je zvanično bilo čisto naučne prirode.

U Francuskoj je Mendeljejev koristio prijateljstvo sa lokalnim hemičarima. Uspeo je da se informiše o tome kako su Francuzi prevazišli greške u proizvodnji bezdimnog baruta. Dobijene informacije su zatim primenjene u proizvodnji ove supstance u Rusiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.