Šef diplomatije Hrvatske podržao blajburšku misu u Sarajevu i kardinala Puljića

Izvor: Beta, 14.Maj.2020, 17:17

Šef diplomatije Hrvatske podržao blajburšku misu u Sarajevu i kardinala Puljića

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman podržao je danas služenje "blajburške mise" u Sarajevu i ocenio da javna osuda i "pretnje linčom" vrhbosankom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću sugerišu da položaj Hrvata u BiH "nije onakav kakav bi trebalo da bude".Ministar je novinarima u Zagrebu rekao da je telefonom razgovarao s Puljićem i izrazio mu podršku, istakavši da je Puljić tokom rata u BIH ostao u Sarajevu i "svetli je primer suživota, multikulturalnosti".Misa u sarajevskoj katedrali najavljena je za 16. maj povodom 75. godišnjice dogadjaja u Blajburgu, što je naišlo na brojne osude u BiH.Kardinala Puljića su biskupi iz Hrvatske i BiH zajednički odabrali za predsedavajućeg euharistije blajburškim žrtvama.Udruženje "Počasni blajburški vod", uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske, tradicionalno u maju u Blajburgu organizuje komemoraciju za ubijene pripadnike kvinsliških, uglavnom ustaških snaga, medju kojima je bilo i civila, na kraju Drugog svetskog rata.Sabor nije bio pokrovitelj te komemoracije jedino u vreme vlade levog centra 2012-2015 godine.Zbog pandemije će ovogodišnja komemoracija, umesto u Blajburgu, biti 16. maja na tri lokacije - u Austriji, Hrvatskoj i BiH.Na groblju u Unterlojbahu biće molitva šefa Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, a kod spomenika na Blajburškom biće položeni venci.Na zagrebačkom groblju Mirogoju biće molitva i ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kardinal Puljić se plaši za život zbog mise blajburškim žrtvama

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2020, 14:44

ZAGREB - Hrvatski ministar spoljnih poslova Goran Grlić Radman u petak je ponovio da je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić izložen "linču" zbog žestokih reakcija u BiH na planiranu subotnju misu za žrtve blajburške tragedije i rekao da svaka žrtva ima pravo na molitvu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.