Izvor: Southeast European Times, 24.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef UNMIK-a Zanijer kaže da se plan za Kosovo od šest tačaka sprovodi

23/04/2009

PRIŠTINA, Kosovo -- Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je u sredu (22. aprila) da vidi da institucije zemlje sprovode elemente plana za Kosovo od šest tačaka. Planom koji je predložio generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun, a Savet bezbednosti UN odobrio u oktobru, pružaju se veća ovlašćenja srpskoj manjini. Kosovske vlasti se većinom ne slažu sa tim i kažu da bi plan mogao rezultirati dodatnim podelama između zajednica u zemlji. Zanijer je u sredu imao poduži sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom sa kojim je razmotrio i implementaciju i rekonfiguraciju UNMIK-a. "Stvari su na pravom putu", rekao je Zanijer.

Posle sastanka Sejdiu je zatražio da UNMIK okonča svoju misiju na Kosovu, rekavši da njegovo prisustvo nije više neophodno posle deset godina. U međuvremenu, premijer Hašim Tači se složio sa tim, tvrdeći da UNMIK nije neophodan s obzirom na EULEKS i Međunarodnu civilnu kancelariju.

Inače, vladini zvaničnici u sredu su rekli da će pokazati fleksibilnost u implementaciji procesa decentralizacije, ali neće razmotriti nove modele decentralizacije kao što je srpska zajednica u Bosni i Hercegovini. "Mi razgovaramo o fleksibilnosti implementacije, a ne o dizajnu", rekao je ministar lokalne uprave Sadri Ferati na sastanku sa predstavnicima srpske zajednice u Gračanici. (Zeri, Koha Ditore, Kosova Sot, Lajm, Ekspres - 23/04/09; Kosova Sot, Koha Ditore, Zeri, Rojters - 22/04/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.