Šef UN-a posetio Kipar da podrži napore za ponovno ujedinjenje

Izvor: Southeast European Times, 01.Feb.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef UN-a posetio Kipar da podrži napore za ponovno ujedinjenje

"Nemam iluziju da je kiparski problem lako rešiti ili o poteškoćama sa kojima se suočavate", rekao je generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun u nedelju, na početku trodnevne posete tom mediteranskom ostrvu. Međutim, on je uveren da je sporazum "na dohvat ruke".

01/02/2010

(DPA, Juronjuz, Fajnenšal Miror, Famagusta Gazete - 01/02/10; AFP, AP, Rojters, DPA, FT, BBC, CNA, Informativni centar UN - 31/01/10; DPA - 29/01/10; Informativni centar UN - 27/01/10)

Generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sekretar UN-a Ban Ki Mun doputovao je u nedelju (31. januara) uveče u trodnevnu posetu Kipru, da podstakne mirovne razgovore usmerene na okonačnje etničke podele tog mediteranskog ostrva, koja traje više od 35 godina.

"Ovde sam da pokažem svoju ličnu podršku razgovorima Kipra o ponovnom ujedinjenju zemlje", rekao je Ban novinarima na Aerodromu Larnaka.

Kiparski predsednik Demetris Kristofijas i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat pokrenuli su novu rundu direktnih pregovora u septembru 2008, uz velike nade.

Dve strane su se složile da rade na "federaciji dve zajednice i dve zone, sa političkom jednakošću, kao što je definisano relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti". Preko 60 sastanaka održanih do početka ove godine nije pomoglo da se prevaziđu razlike oko niza problematičnih pitanja, kao što su imovina, bezbednost i teritorijalni aranžmani.

Prošlog meseca, Kristofijas i Talat počeli su seriju intenzivnih razgovora u tekućim naporima koje podržavaju UN. Govoreći u petak, posle druge runde intenzivnih pregovora, specijalni savetnik UN-a za Kipar Aleksandar Dauner izjavio je da su dve strane postigle značajan napredak na polju upravljanja i podele vlasti.

Pohvalivši Kristofijasa i Talata za njihove napore u mirovnom procesu, Ban ih je podstakao da nastave da rade u pravcu sporazuma, rekavši novinarima da će "postizanje međusobno prihvatljivog rešenja zahtevati hrabrost, fleksibilnost i viziju, kao i duh kompromisa".

Poslednji pokušaj za rešavanje pitanja Kipra završen je neuspehom u aprilu 2004. godine, kada je većina kiparskih Turaka podržala rešenje pod pokroviteljstvom UN-a, koje su birači kiparski Grci odbacili velikom većinom. Na kraju se samo međunarodno priznati deo ostrva pod upravom Grka pridružio EU, predstavljajući celu zemlju. Kiparski Turci, koje priznaje samo Ankara, isključeni su iz beneficija članstva u EU.

"Nemam iluziju da je kiparski problem lako rešiti ili o poteškoćama sa kojima se suočavate", rekao je Ban. "Istovremeno sam ubeđen da je rešenje moguće i na dohvat ruke."

Svaki sporazum između Kristofijasa i Talata bio bi stavljen na referendum na obe strane Zelene linije, dužine 180 km, koja ide u smeru istok-zapad i kojom patroliraju UN. Linija takođe deli prestonicu Nikoziju.

S obzirom na predstojeće predsedničke izbore u aprilu na delu ostrva kojim upravljaju kiparski Turci, postoji osećaj urgentnosti za postizanje sporazuma. Nedavno urađene ankete pokazuju da Talat zaostaje za tvrdolinijašem Dervišem Erogluom. Ako Eroglu pobedi, posmatrači strahuju da bi mirovni proces mogao da skrene sa koloseka.

"Vaša sudbina je u vašim rukama", rekao je Ban. "Preuzeli ste odgovornost za pronalaženje rešenja. Vi ste ti koji nose proces i koji će imati koristi od ogromnih beneficija i mogućnosti koje će rešenje doneti ovom ostrvu."

Generalni sekretar UN-a trebalo je da se sastane odvojeno sa Kristofijasom i Talatom, pre predsedavanja zajedničkim sastankom. "Rešavanje kiparskog problema", rekao je Ban, "daće inspiraciju svima širom sveta koji pokušavaju da reše druge naizgled neukrotive probleme."

Nastavak na Southeast European Times...






Povezane vesti

Ban pohvalio kiparske lidere

Izvor: B92, 01.Feb.2010

Nikozija -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pohvalio je lidere kiparskih Grka i Turaka zbog njihovih napora da ponovo ujedine to podeljeno mediteransko ostrvo...Ban je tokom posete Kipru, čiji cilj je da se oživi pregovarački proces pred izbore u severnom otcepljenom delu koji pripada kiparskim Turcima,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.