Sednica vlada Srbije i Slovenije

Izvor: RTS, 01.Feb.2018, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica vlada Srbije i Slovenije

Na Brdu kod Kranja u Sloveniji održana je četvrta zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Slovenije, kojoj su predsedavali premijeri dve države, Ana Brnabić i Miro Cerar, javlja specijalni izveštač RTS-a. Potpisana četiri sporazuma o saradnji. Brnabićeva i Cerar imali su i odvojeni sastanak.
Premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije stigli su jutros na Brdo kod Kranja. Brnabićevu je u zamku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Brdo dočekao njen slovenački kolega Miro Cerar, sa kojim je imala i odvojeni sastanak. U toku popodneva Brnabićeva će se sastati i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom u Ljubljani.

Sednicu dve vlade u Kongresnom centru na Brdu kod Kranja predvodili su premijeri.
Od srpskih ministara sednici su prisustvovali ministarka pravde Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, kao i ministarke bez portfelja Jadranka Joksimović i Slavica Đukić Dejanović.
Ostala ministarstva predstavljali su državni sekretari ili pomoćnici ministara, a među njima je i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Na sednici dve vlade razmatrani su zajednički projekti, mogućnosti za investicije, situacija u regionu, kao i nastavak dijaloga o sukcesiji, odnosno podeli imovine nekadašnje SFRJ, nakon čega će biti potpisano više sporazuma o saradnji.
Sednici dve vlade su prethodili bilateralni susreti resornih ministara i njihovih kolega iz Slovenije.
Potpisana četiri nova sporazuma
Nakon održavanja zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, predstavnici dve vlade zaključili su četiri sporazuma o saradnji.
Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević i njegov slovenački kolega Anja Kopač Mrak potpisali su Sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, kao i Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite na radu.
Ministri kulture Vladan Vukosavljević i Anton Peršak potpisali su Pismo o namerama za saradnju Slovenije i Srbije u oblasti filmske industrije.

Plan radnih konsultacija između ministarstava spoljih poslova Slovenije i Srbije, potpisali su državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović i slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.
U sklopu ove zvanične posete, u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani posle podne će se održati Poslovni forum Slovenija–Srbija, na kojem će učestvovati i premijeri dve države.
Prva zajednička sednica vlada dve zemlje održana je 2013. godine u Beogradu, druga 2015. na Brdu kod Kranja, a treća u Beogradu u oktobru 2016. godine.
Prema stavu Vlade Slovenije, te zajedničke sednice u velikoj meri doprinose jačanju saradnje u resornim oblastima i postepenom rešavanju otvorenih pitanja.
Vlada Slovenije je u zvaničnom saopštenju za medije ocenila da se zahvaljujući ovom vidu saradnje, na polju robne razmene, usluga, turizma i investicionih tokova među državama beleži se rast iz godine u godinu, a u perspektivi za dalji razvoj privredne saradnje su područja: zaštite životne sredine, digitalizacije, saobraćajne i energetske infrastrukture, turizma, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora.

Prema podacima Vlade Slovenije, u 2016. godini robna razmena između država dostigla je 1,24 milijarde evra, što predstavlja rekordnu vrednost u poslednjih deset godina.
Robna razmena u prvih deset meseci 2017. godine dosrtigla je vrednost od 1,1 milijardu evra, što predstavlja povećanje za 7,3 odsto u poređenju sa istim periodom 2016. godine.
Takođe, Srbija je ostala najveći primalac slovenačkih investiticija koje su usmerene u sve privredne sektore.
Krajem 2016 godine slovenačke investicije u Srbiji iznosile su 1,01 milijardu evra, što je za 1,9 odsto više u odnosu na 2015. godinu.
U 2016. godini razmena usluga je prema podacima Vlade Slovenije iznosila 288,5 milijardi evra, što je povećanje za 4,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka Brnabić i ministri Srbije stigli u Sloveniju

Izvor: BKTV News, 01.Feb.2018

Zajednička sednica sa Vladom Slovenije...Premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije stigli su na Brdo kod Kranja, gde ih očekuje 4. zajednička sednica sa Vladom Slovenije...Premijerku Brnabić u zamku Brdo dočekao je njen slovenački kolega Miro Cerar, sa kojim upravo ima odvojeni sastanak,...

Nastavak na BKTV News...

NA RUČKU KOD CERARA Za srpsku premijerku i ministre potaž od graška, sorbe od limuna i SVINJSKI PAUFLEK

Izvor: Blic, 01.Feb.2018

Potaž od graška, svinjski pauflek, sorbe od limuna, ali i čivena slovenačka vina, bili su danas na meniju svečanog ručka u Ljubljani, koji je za premijersku Srbije Anu Brnabić organizovao njen slovenački kolega Miro Cerar...- Premijerka i ministri Vlade Srbije posluženi su potažom od graška,...

Nastavak na Blic...

Brnabićeva i Cerar prošetali Ljubljanom i popili kafu

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Feb.2018

LJUBLJANA - Premijerka Srbije Ana Brnabić i njen domaćin premijer Slovenije Miro Cerar prošetali su danas centrom Ljubljane i popili kafu u jednom od lokala u starom dijelu grada...Riječ je o kafeu “Druga violina”, u kojem, inače, rade mladi sa posebnim potrebama...Na pitanje novinara kakav...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Predsednik Slovenije i premijerka Srbije o uslovima za saradnju privrednika

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Ljubljani s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom koji je istakao da je obaveza dve vlade da ostvare bolje uslove za direktniju saradnju svojih privrednika...Brnabić i Pahor su se saglasili da su Srbija i Slovenija "posvećene unapređenju saradnje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.