Sednica sa poslaničkim pitanjima Vladi

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica sa poslaničkim pitanjima Vladi

Smanjenje Vlade nije predmet pregovora, već se to pitanje razmatra u okviru vladajuće koalicije, rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

Poslanička grupa Srpske radikalne stranke podnela je zahtev predsednici Skupštine Srbije za održavanje sednice na kojoj bi ministri i drugi funkcioneri vlade odgovarali na pitanja vezana za učešće profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u inostranstvu.

SRS precizira da zahteva da na toj sednici ministri odgovaraju na poslanička pitanja i u vezi upućivanja i učešća osoblja civilne zaštite i zaposlenih u organima uprave u tim operacijama.

Odbor Skupštine Srbije za finansije usvojio Izveštaj o finansiranju političkih stranaka za 2007. godinu koji će biti objavljen na internet sajtu Skupštine Srbije.

U izveštaju koji je sačinila radna grupa sastavljena od stručne službe i članova skupštinskog odbora za finansije, navodi se da od ukupno 510 registrovanih stranaka izveštaj za 2007. godinu nije dostavilo njih 474.

Od januara 2007. godine do juče kada je bio rok za dostavljanje, od 22 parlamentarne stranke, četiri nisu dostavile izveštaje dok su ostale dostavile kompletne ili nepotpune izveštaje što je, kako je ocenjeno na sednici, posledica nepreciznosti Zakona o političkim partijama.

Sednica posvećena postavljanju pitanja predstavnicima Vlade završena je, a Skupština Srbije nastavlja rad 4. maja. Poslanicima je postavljanje pitanja omogućeno Poslovnikom svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Sednici su prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković, zamenik premijera Ivica Dačić, potpredsednik Božidar Đelić, kao i ministri Sulejman Ugljanin, Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović, Rasim Ljajić, Srđan Srećković, Diana Dragutinović, Snežana Malović.

Premijer Cvetković je rekao da Vlada Srbije ne razmatra smanjivanje broja ministarstava, već da se o toj ideji razgovara u okviru vladajuće koalicije.

Odgovarajući na pitanje zamenika šefa poslaničke grupe "Nova Srbija" Miroslava Markićevića, premijer Cvetković je naglasio da broj ministarstava nije mnogo veći od broja u nekim prethodnim kabinetima.

Smanjenje Vlade politički problem 

"Pitanje smanjenja kabineta postaje više politički, a ne ekonomski problem. Ako su koalicioni partneri saglasni da se smanji broj ministarstava, to će se i desiti", istakao je premijer Cvetković i dodao da nije reč o pregovorima već o razmatranju ideje u okviru vladajuće koalicije.

Odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislava Nikolića, premijer je istakao da je Ustav najviši pravni akt jedne zemlje i da prevazilazi kapacitete Vlade.

"Ukoliko želite da vam dam formalni odgovor da li je Vlada to razmatrala, odgovor je ne, a ukoliko želite da vam dam odgovor na pitanje da li je to pitanje na stolu u okviru sveukupnih reformi, onda da", rekao je Cvetković.

Premijer je naveo da postoje razne ideje, ali da po pitanju promene Ustava ništa neće biti urađeno na skriven način.

Predsednik Srbije Boris Tadić ranije je najavio mogućnost izmene Ustava kako bi se, između ostalog, smanjio broj poslanika u parlamentu.

Premijer Cvetković poslanicima je poručio da mere koje je preduzela Vlada Srbije u cilju prevazilaženja efekata ekonomske krize već daju pozitivne efekte.

U martu je zabeleženo zaustavljanje drastičnog pada industrijske proizvodnje, do kojeg je došlo u januaru i februaru, a zabeležen je i blagi oporavak, što je posledica vladinih mera, naglasio je Cvetković.

Odgovarajući na pitanje poslanika DSS-a o raskidu ugovora sa konzorcijumom "Alpina por" o izgradnji autoputa Horgoš-Požega, Cvetković je rekao da Vlada nije raskinula ugovor i da će se o tom sporu izjasniti arbitraža.

"To je faktičko pitanje o kome će se, po svoj prilici, izjasniti arbitraža. Pustimo da se izađe sa sudskim argumentima koje će ta arbitraža da ceni i videće se ko je bio u pravu, a ko ne", rekao je Cvetković.

Miroslava Markićevića je zanimalo i kakvo je stanje u Srbiji povodom epidemije meksičkog gripa i da li je zdravstveni sistem Srbije spreman za širenje tog virusa.

Srbija spremna za borbu protiv meksičkog gripa

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević potvrdio je da je u Novom Sadu u bolnicu primljena žena sa sumnjom da je zaražena novim virusom i da će do večeras na institutu "Torlak" biti postavljena preliminarna prognoza da li je u pitanju taj virus.

Milosavljević je poslanike obavestio da je sinoć Svetska zdravstvena organizacija upozorila da se nalazimo u fazi pet od opasnosti izbijanja pandemije, što znači da je došlo do prenošenja virusa sa bolesnog na zdravog čoveka, i to ne samo u jednoj zemlji.

"Pandemija bi bila šesta faza i ta opasnost je sada bliža nego ikada ranije", naglasio je ministar zdravlja i dodao da je prethodnih godina uloženo dosta u opremanje infektivnih klinika u Srbiji.

Sanitarni nadzor na granici je pojačan, a štampani su i plakati sa uputstvima za ponašanje ukoliko se sumnja na zaraženost, rekao je Milosavljević.

Strože kazne za napade na policajce

Ministarka pravde Snežana Malović obavestila je poslanike da su u pripremi izmene Krivičnog zakonika, kojima će biti pooštrene zaprećene kazne za napad na službeno lice.

Odgovarajući na pitanja poslanika na sednici Skupštine, ministarka Malović je najavila pooštravanje i ukupne kaznene politike ocenivši da su do sada za mnoga krivična dela sudovi izricali kazne na nivou zakonskog minimuma i da će to morati da se promeni.

Pitanje sve češćih napada na pripadnike policije pokrenuo je šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić, tražeći da se oni zaštite posebnim zakonskim rešenjima.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podržao je inicijativu Nikolića da se efikasnije zaštite pripadnici policije kojima je sve češće ugrožen život i dodao da se takva krivična dela moraju tretirati kao najteža.

Dačić je ocenio da je neophodno da sudovi izriču strože kazne, navodeći da je od 1992. godine skoro 1.000 policajaca na zadacima izgubilo život i to ne samo u ratu.

Poslanika LDP-a Zorana Ostojića interesovalo je kada će Vlada doneti antimonopolski zakon, navodeći da pojedini trgovinski monopolisti ugrožavaju proizvođače, jer im ne plaćaju robu.

Komentarišući ekonomske mere, Ostojić je ukazao da je recesija već prisutna i zatražio da Vlada preduzme mere za podsticaj privrednih aktivnosti.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević rekao je da se novi antimonopolski zakon privodi kraju i da će za dve do tri nedelje biti upućen u Skupštinu, a cilj će mu biti da ojača Komisiju za zaštitu konkurencije.

Vlada planira sveobuhvatnu reformu političkog sistema u sklopu koje će biti predložen i novi zakon o finansiranju stranaka, najavio je ministar državne uprave Milan Marković.

Ministar za kapitalne investicije Milutin Mrkonjić je obećao da nijedno putarsko preduzeće neće otići u stečaj za vreme njegovog mandata, navodeći da je Vlada smogla snage da putarima isplati dug.

Besplatne akcije

Samostalnog poslanika Demohrišćanske stranke Srbije Vladana Batića interesovalo je šta je sa predizbornim obećanjem o 1.000 evra besplatnih akcija.

Komentarišući besplatne akcije, premijer Cvetković je naveo da u ovom trenutku nije moguće procenjivati vrednosti akcija preduzeća, od kojih su neka prodata, a neka ne, i da treba sačekati da prođe vreme.

Poslanik Riza Halimi ukazao je predstavnicima Vlade na to da priličan broj Albanaca u opštinama na jugu Srbije ne može da ostvari penziju, jer su u određenom periodu radili na teritoriji Kosova i Metohije.

Resorni ministar Rasim Ljajić potvrdio je da to nije usamljen slučaj i da nije ograničen na jug Srbije ili etničku pripadnost građana.

Ljajić je ukazao da su u sličnom položaju i građani koji su radili na teritorijama država nekadašnjih republika SFRJ.

Poslanike su interesovala i dešavanja u pančevačkoj "Petrohemiji", primena zakona na teritoriji Kosova i Metohije, detalji oko izgradnje Koridora 10, dešavanja u fudbalskom klubu "Crvena zvezda", na koja su im odgovarali resorni ministri.

Usvojen rebalans budžeta

Skupština je nastavila sednicu koja je prošle sedmice prekinuta zbog rasprave o rebalansu budžeta i pratećim zakonima, ali je posle kraćeg postavljanja poslaničkih pitanja o aktuelnim temama određena dvočasovna pauza, jer nije bilo ovlašćenih predstavnika Vlade.

Na dnevnom redu sednice, koja je počela 30. marta je 50 tačaka od kojih je parlament u načelu do sada sve razmotrio, a u pojedinostima je razmotreno 19 predloga zakona.

Danas je trebalo da počne pretres u pojedinostima Predloga za izmenu zakona o privrednim komorama, a u nastavku rada o još nekoliko ekonomskih zakona i dva zakona o zapošljavanju.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u sredu rebalans budžeta za ovu godinu, kojim su budžetski prihodi smanjeni na 649,3 milijardi dinara, a rashodi na 719,8 milijardi dinara.

Najveće uštede očekuju se od smanjenja diskrecionih rashoda korisnika budžeta - 40 milijardi dinara, smanjenja transfera lokalnim samoupravama - 15 milijardi dinara i neutrošenih sopstvenih prihoda korisnika - 12 milijardi dinara.

Vlada je predvidela smanjenje troškova Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, što će doprineti smanjenju troškova u budžetu od četiri milijarde dinara, dok bi zamrzavanjem plata u državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i agencijama, kao i penzija trebalo da se uštedi dodatnih 13 milijardi dinara.

Rebalansom je izdatak Skupštine Srbije za ovu godinu sveden na oko 1,6 milijardi dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.