Sednica parlamenta za razrešenje Janeve sutra ili prekosutra

Izvor: B92, 12.Sep.2019, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica parlamenta za razrešenje Janeve sutra ili prekosutra

Skoplje -- Predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi sednicu za razrešenje specijalne tužiteljke Katice Janeve zakazaće za sutra ili prekosutra.

"U svakom slučaju neće biti 15. septembra. Ili će biti sutra ili u subotu. U cajtnotu poslednji dan nema ni smisla, ni potrebe da se održi ta sednica", rekao je Džafer.

Mandat specijane tužiteljke za prisluškivane razgovore, koja je u protvoru ko osumnjičena u aferi "Reket", ističe 15. septembra. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Opoziciona VMRO DPMNE insistira da do kraja dana bude održana plenarna sednica parlamenta na kojoj bi Janeva bila razrešena da bi, kako kažu, Sudski savet imao vremena da potvrdi odluku i da stranke izaberu novog specijalnog tužioca.

Poslednja dva dana dok opzicija traži hitno rasrešenje Janeve a vladajuća koalicija ne žuri, traje dogovaranje detalja oko načina na koji će državni tužilac Ljubomir Joveski od pomoćnika Janeve preuzeti sve predmete Specijanog tužilaštva, što je specijalna tužiteljka zatražila pismom iz zatvora.

Time bi se predmeti Specijanog tužilaštva nastavili i u slučaju da vlast i opozicija do polovine septembra ne postignu dogovor oko novog zakona za javno tužilaštvo, kojim bi trebalo da bude rešen status Specijalnog tužilaštva.

U sudskim slučajevima i istragama tog tužilaštva koje je nastalo poltičkom dogovrom četiri najveće partije za rešavanje krize, navećim delom su osumnjičeni ili optuženi bivči i sadašnji funkcioneri VMRO DPMNE za kriminal u vreme dok je ta stranka bila na vlasti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sobranje u subotu o razrešenju specijalne tužiteljke Katice Janeve

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Sep.2019, 17:09

Predsednik parlamenta Severne Makedonije Taljat Džaferi zakazao je za subotu (14. septembar) u 13.00 sati plenarnu sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti razrešenje specijalne tužiteljke Katice Janeve. Sednica će biti održana dan pre isteka mandata Janeve, a opoziciona VMRO DPMNE...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.