Sednica parlamenta počela poslaničkim pitanjima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2010, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica parlamenta počela poslaničkim pitanjima

BEOGRAD -

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu na čijem je dnevnom redu objedinjena raspravu o predlozima zakona o akreditaciji i zaštiti potrošača, a pre rasprave poslanici su postavljali pitanja.

Na početku današnje sednice oslanici Skupštine Srbije pitali su predstavnike vlasti kakav je ugovor potpisan sa RTS-om oko prenosa, da li će poslanici odlučivati o platformi za pregovore sa Prištinom, a predmet njihove pažnje bili su i peti oktobar, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ustoličenje patrijarha Irineja.

O ugovoru sa RTS-om

Poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Ivan Andrić postavio je pitanje predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović kakav je ugovor potpisan sa Radio-televizijom Srbije oko prenosa skupštinskih zasedanja i ko ga je u ime parlamenta potpisao, te zatražio da se poslanicima dostavi kopija tog ugovora.

Andrić je, koristeći poslovničku mogućnost da postavi pitanje, kazao da niko od šefova poslaničkih grupa nije bio upoznat da postoji dug parlamenta prema RTS. On je ocenio i da je taj dug, ukoliko postoji, protivzakonit, jer javni servis, kako bi ostao nezavisan, treba da se finansira iz pretplate, a ne od izvršne vlasti.

On je upitao i da li će država tri miliona evra uzeti od narodnih kuhinja, škola ili će se zadužiti kako bi taj novac dala generalnom direktoru RTS Aleksandru Tijaniću.

"Skupština nema ništa sa tim što 700 ljudi u RTS-u prima plate ispod 30.000 dinara, to je strašno, ali zato nije kriva Skupština, već Tijanić koji je na čelu te televizije", kazao je Andrić.

On je zatražio da se u javni servis uputi revizor koji bi ispitao poslovanje RTS, kolika je razlika u platama i da li neko prima 30.000, a neko 400.000, 500.000 ili 800.000 dinara.

Andrić je, takođe, upitao zašta se novac građana od pretplate koristi kada se na RTS-u od 11 do 17 sati mogu gledati samo reprize.

Petooktobarske promene i razgovori sa Prištinom

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, podsećajući da je danas 10 godina od petooktobarskih promena, upitao je protiv koliko se još učesnika građanskih protesta tokom 90-ih godina vodi prekršajni i krivični postupak i da li postoji mogućnost da se u skladu sa zakonom oni jednom za svagda okončaju, kao i šta je sa predmetom o napadu na lidera NS Velimira Ilića.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić zatražio je da Skupština Srbije donese rezoluciju o platformi budućih razgovora Beograda i Prištine i postavio pitanje Vladi Srbije i Ministarstvu za Kosovo i Metohiju da li nameravaju da parlamentu upute takav dokument.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić ponovio je da mu kosovska policija nije dozvolila da prisustvuje ustoličenju patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji i preneo da su mu predstavnici te policije rekli da se udalji sa teritorije Kosova i Metohije zbog toga što mu Beograd nije dao zeleno svetlo da uđe.

On je zapitao da li je kabinet predsednika Srbije "pravio spisak nepoželjnih i da li je dao nalog kosovskoj policiji", da li će Vlada Srbije preduzeti nešto da zaštiti svoje građane i da li je "priznata Republika Kosovo ispod žita od aktuelnog rukovodstva Srbije, što se krije od građana".

O Šešelju

Poslanica SRS Vjerica Radeta ponovo je izrazila zabrinutost za zdravstveno stanje predsednika te stranke koji se nalazi u Tribunalu u Hagu Vojislava Šešelja zbog srčanih problema i visokog krvnog pritiska koji su, kako je rekla, posledica pogrešnog lečenja u tom tribunalu.

Ona je ponovila i da načelnik VMA Miodrag Jevtić nije dozvolio da se pruži savetodavna stručna pomoć za lečenje, da su se za pomoć obratili i u Predsedništvu Srbije, vladi i Ministarstvu odbrane i upitala kada će reagovati. Radeta je dodala "da se u Hagu sprema ubistvo Šešelja" i zapitala da li se aktuelna vlast "priprema da bude saučesnik u ubistvu Vojislava Šešelja".

Zakon o zaštiti potrošača

U nastavku sednice Skupštine Srbije poslanici će raspravljati o Predlogu zakona o zaštiti potrošača.

Osnovna novina koju donosi ovaj predlog jeste preciziranje pojma potrošača kao isključivo fizičkog lica.

Taj pravni akt, kako navodi predlagač Vlada Srbije donosi strože zahteve trgovcima koji će morati da o proizvodu daju jasna obaveštenja potrošaču pre zaključenja ugovora i da na jasan i pravilan način istaknu cene.

Zakonska garancija za prodatu robu i usluge biće dve godine, a u slučaju nedostatka u prvih šest meseci, potrošač ne mora da dokazuje da nije prouzrokovao taj nedostatak i pretpostavlja se da je postojao u momentu kupovine.

Biće osnovan i Nacionalni savet za zaštitu potrošača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.