Izvor: RTS, 13.Sep.2022, 10:06

Sednica parlamenta o KiM, Vučić predstavio izveštaj: Ni posredno ni neposredno neću priznati nezavisnost

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su danas na posebnoj sednici parlamenta Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je izveštaj. Naglasio je da Prištinu interesuju samo pečati i statusna rešenja, a ne to kako će živeti Srbi i Albanci, ali Beograd pokušava da podrži što više kompromisnih predloga. Rasprava se nastavlja sutra od 10.00. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Izveštaj je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poslanike i građane obavestio o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Predsednik Vučić je ukazao na niz incidenata protiv Srba na KiM, kao i na institucionalno nasilje kojem je srpski narod izložen u pokrajini, ističući da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom. 
Precizirao je da je od 15. juna 2021. godine zabeleženo 158 etnički motivisanih incidenata protiv Srba, što nanosi ogromnu štetu i unosi strah među naš živalj, dok su počinioci uvek ili privedeni pa brzo pušteni, ili nisu ni privedeni. 
Vučić je ponovio da Srbija nije za sukob, smatrajući da to nije pametno rešenje, ali je naveo da će, ukoliko dođe do konflikta, Srbija reagovati i dodao da neće biti progona Srba.
"Ukoliko naš narod bude napadnut, bićemo dovoljno snažni da ih odbranimo, verujte mi na reč", naveo je Vučić. 
Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražila je poslanička grupa SNS-a, ali i nekoliko opozicionih poslaničkih grupa.
Pojedine opozicione stranke su podnele i svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložiće na sednici i poslanička grupa "Ujedinjeni".
Posebna sednica o Kosmetu počela je u 10 sati i trajaće dva dana.
Uoči posebne sednice, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić kaže da će se o Kosovu i Metohiji govoriti otvoreno. 
O jedinstvu u parlamentu je teško govoriti, bilo bi jako dobro da neko iz opozicije izađe i podrži državnu politiku, kaže Orlić i dodaje da će Skupština glasati o izveštaju. 
Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da su dobili iscrpan izveštaj o toku pregovaračkog procesa, opisani su svi aspekti i sve teme tokom pregovaračkog procesa.
"Biće dinamična i burna rasprava posebno od strane opozicionih poslanika", rekao je Drecun uz očekivanje da će biti i konstruktivna.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.