Sednica o bebi PDV-u nije sigurna

Izvor: B92, 04.Apr.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica o bebi PDV-u nije sigurna

Beograd -- Predlog predsednice Skupštine Slavice Đukić Dejanović da se se bez rasprave usvoji amandman o PDV-u na hranu i opremu za bebe, očigledno, neće biti prihvaćen.

Svi predstavnici parlamentarnih grupa saglasni su da treba usvojiti izmene tog zakona, ali opozicija ne prihvata predlog vlasti da se o tome ne raspravlja.

Iako se mislilo da će se u predizbornoj kampanji politički protivnici saglasiti bar kada su bebe u pitanju, to se nije desilo.

"Mislila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam da će to biti tema oko koje će se šefovi poslaničkih grupa imati jedinstven stav", kaže ona.

Predlog predsednice Skupštine da se o izmenama zakona o PDV-u ne raspravlja, već da se poslanici izjasne aklamacijom, za opoziciju nije prihvatljiv.

"Kažu jeste da nije po poslovniku, ali bi bio red da se aklamacijom poslanici Skupštine. To najbolje govori o njima i o njihovom poimanju demokratije", ističe Dragan Todorović iz SRS.

Nenad Milić iz LDP smatra da predlog mora da bude promenjen tokom rasprave u parlamentu.

"Ovaj predlog mora da bude promenjen u jednoj kvalitetnoj skupštinskoj raspravi. Na primer, ne razumem zašto samo punoletni roditelji imaju pravo na refundaciju, pa ima i maloletnih roditelja", rekao je on.

Jorgovanka Tabaković iz SNS ističe da je procedura komplikovana za roditelje.

"Za roditelje može da bude vrlo komplikovano i do te mere da ga ni ne ostvare kao pravo koje imaju i zaista mislim da se ove ne može drugačije nazvati nego delom izborne kampanje koja se vodi u Skupštini Srbije", objašnjava ona.

Neki su upravo za to i iskoristili vanredni sastanak kolegijuma Narodne skupštine.

"Smatramo da je ova sednica prilika da se na sličan način usvoji, nakon dogovora političkih stranaka, Zakon o profesionalizaciji javnih preduzeća i departizaciji javnih preduzeća", naglašava Vlajko Senić iz URS.

Predsednica Skupštine kaže da drugi deo predloga teorijski moguć.

"Drugi deo predloga teorijski nije moguć, jer nije u proceduri", tvrdi ona.

Podršku inicijativi najavili su i predstavnici vladajuće koalicije Ujedinjenih regiona Srbije, Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Demokratske stranke.

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju i funkcionerka DS Nada Kolundžija rekla je da predlog vlade nema veze sa marketingom i predizbornom kampanjom.

Poslanik SPS Branko Ružić podsetio je da je ta stranka predložila ukidanje PDV-a na bebi opremu 2004. godine i dva puta 2007. godine.

Konačnu odluku o tome da li će sednice biti doneće predsednica Skupštine do kraja nedelje, do kada očekuje napismeno odgovor stranaka o usvajanju predloga aklamacijom. Na osnovu današnjeg raspoloženja, kako je rekla, situacija je jasna.

Izmenama Zakona o PDV, koji je Vlada Srbije uputila parlamentu, predviđeno je da roditelji i staratelji mogu da refundiraju porez na dodatu vrednost za bebi opremu i hranu godišnje u iznosu od 55.000 za jedno dete starosti do tri godine.

Povraćaj PDV planiran je za mleko, kaše, krevetac, kolica, auto-stolicu, hranilicu i pelene, a neće se odnositi na obuću i odeću za bebe.

"Ne politizujte bebe"

Koalicija organizacija koja je pokrenula inicijativu za oslobađanje hrane i opreme za bebe od PDV-a nezadovoljna je zbog nemogućnosti da se organizuje zasedanje Skupštine na kojem bi bile usvojene izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost.

U pismima predsednici Skupštine i predsedniku Vlade i predsednicima poslaničkih grupa, Koalicija traži da se u narednim danima analiziraju novi predlozi poslaničkih klubova koji se tiču proširenja obima povraćaja PDV i prava roditelja, da se o tome izjasni Vlada i da potom novi amandman bude usvojen na skupštinskom zasedanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.