Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Saveta za saradnju s Hagom

Beograd -- Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom u Hagu oslobodio je 54 svedoka dužnosti čuvanja tajne.

Takođe, Savet je odlučio da dostavi traženu dokumentaciju po 28 zahteva tužilaštva Haškog tribunala. U saopštenju Saveta navodi se da je pozitivno odgovoreno na 12 zahteva odbrane optuženih, koji su se odnosili na dostavljanje dokumentacije potrebne za pripremu odbrane optuženih pred sudom.

Na današnjoj sednici konstatovano je da je Savet odgovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na najveći broj zahteva tužilaštva koji se odnose na oslobađanje dužnosti čuvanja tajne svedoka i na dostavljanje dokumentacije, ali i na dostavljanje dokumentacije po zahtevima odbrane optuženih.

Nacionalni savet je naveo spremnost da i dalje blagovremeno odgovara na zahteve tužilaštva suda u Hagu i odbrane optuženih u cilju ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza.

Podsetimo, glavna tužiteljka Tribunala za ratne zločine Karla del Ponte kritikovala je pre dva dana Srbiju da "više uopšte ne sarađuje sa Tribunalom", odnosno da niti hapsi i traga za optuženima niti daje dokumenta koja Hag traži.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.