Izvor: Blic, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmoro umrlih u ukletoj zgradi

Sedmoro umrlih u ukletoj zgradi

SMEDEREVO - Za poslednje dve godine u jednoj zgradi u Velikom Orašju, umrlo je sedmoro ljudi, a troje je obolelo od karcinoma na deset stanara. Zbog svega ovoga meštani ovu zgradu zovu ukletom, a kao uzrok vide repetitor za mobilnu telefoniju koji se nalazi na krovu. Mnogi su se, uplašeni pričama o teškim bolestima odselili, pa u zgradi sada živi još desetak stanara rešenih da na sudu dokažu da su im bezbednost i životi ugroženi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Repetitor nekadašnjeg 'Mobtela', današnjeg 'Telenora', jeste bazna stanica, teška više od deset tona i visoka 36 metara, postavljena pre 10 godina bez njihove saglasnosti, građevinske dozvole i bilo kakvog ugovora. Stanari koji su uplašeni za svoje zdravlje sada zahtevaju da se hitno ukloni.

- Za poslednje dve godine ovde je umrlo sedmoro ljudi, a imamo troje obolelih od karcinoma na deset stanara. Te čudne, naprasne smrti i bolesti navele su nas da posumnjamo da je uzrok svih naših nedaća štetno zračenje. Čak i ako smo umislili, ne znamo koliko će zgrada stara 50 godina izdržati pod teretom ove desetak tona teške naprave. Kad bi se srušila, sve bi nas sabila pod zemlju - kaže Snežana Mitić koja je pre pet godina obolela od karcinoma dojke. Njen stan je ispod ploče krova a, kako kaže, pod pritiskom repetitora, plafon je počeo da puca i prokišnjava, pa je Snežana odlučila da se iseli.

U zgradi je sa trogodišnjom ćerkom Magdalenom ostala da živi Danijela Živanović koja je u petom mesecu trudnoće. Uplašena je i zbunjena, ali nema kuda da ode.

- Već godinama se spremamo da tužimo, ali nemamo para za skupe advokate. Peticiju ćemo uputiti svim nadležnim institucijama i 'Telenoru'. Neka stručnjaci dođu i razuvere nas u crnim slutnjama ili neka sklanjaju ovu skalameriju - na ivici nerava zahteva Živanka Stojanović, obolela od raka pre dve godine.

Stanari tvrde da im je u tadašnjem 'Mobtelu' potvrđeno da projekat nema građevinsku dozvolu već je sve urađeno preko noći po usmenoj naredbi nekoga iz vrha tadašnje vlasti.

- Nigde u Srbiji nećete videti ovo čudo da se repetitor nalazi u naselju. Po pravilu, takve stanice smeštaju se najmanje dva kilometra od poslednje kuće u naselju. Nama ovde visi nad glavama, a osnovna škola je na samo pedesetak metara od zgrade - rekao je za 'Blic' Živorad Pavlović, predsednik mesne zajednice Velike Orašje.

Ovde očekuju da će se neko iz 'Telenora' setiti da repetitor izmesti na drugu lokaciju van sela. Ukoliko se to ne dogodi, stanari najavljuju da će zaštitu i obeštećenje tražiti od pravosudnih organa.

Jelena Ilić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.