Sedmorica pod istragom za zločin u Štrpcima: Na tragu rešenja posle 20 godina od masakra

Izvor: Blic, 22.Sep.2013, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmorica pod istragom za zločin u Štrpcima: Na tragu rešenja posle 20 godina od masakra

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine priprema istragu protiv sedmorice državljana Srbije i BiH zbog sumnje da su učestvovali u otmici i ubistvu 19 putnika iz voza na liniji Beograd-Bar u stanici Štrpci 27. februara 1993, saznaje „Blic“. Ekshumacija masovne grobnice u mestu Hrtar kod Višegrada

To bi trebalo da bude pokazatelj da je slučaj „Štrpci“ na tragu rešenja jer je tim tužilaca Vladimira Vukčevića u saradnji s nadležnom službom MUP-a došao do informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i potencijalnih dokaza koji mogu, posle 20 godina, da stave tačku na sramnu tišinu o akterima ovog zločina.

Tužilaštvo za sada raspolaže izjavama najmanje 30 svedoka i na spisku potencijalno osumnjičenih moglo bi da se nađe sedam osoba. Sumnja se da su neki sa ovog spiska, obuhvaćeni predistražnim postupkom u predmetu „Štrpci“, učestvovali u otmici i ubistvu sjeverinskih Bošnjaka 22. oktobra 1992. Reč je o ljudima koji nisu bili dostupni pravosudnim organima u 2006. u pravnosnažno okončanom predmetu „Sjeverin“, kada su četiri osobe osuđene na ukupno 75 godina zatvora.

Žrtve

1. Esad Kapetanović: 2. Ilijaz Ličin; 3. Fehim Bakija; 4. Šećo Softić; 5. Rafet Husović; 6. Halil Zupčević; 7. Senad Đečević; 8. Jusuf Rastoder; 9. Ismet Babačić; 10. Tomo Buzov; 11. Adem Alomerović; 12. Muhedin Hanić; 13. Safet Preljević; 14. Džafer Topuzović; 15. Rasim Ćorić; 16. Fikret Memović; 17. Fevzija Zeković;18. Nijazim Kajević ; 19. Zvezdan Zuličić

* Moguće je da je ubijena još jedna osoba, najverovatnije afričkog ili arapskog porekla, ali ona dosad nije identifikovana.

U dosijeu „Štrpci“, koji je Vukčević pokrenuo s mrtve tačke, stoje i dokazi iz predmeta protiv Milana i Sredoja Lukića pred Haškim tribunalom. Oni su Beogradu dostavljeni preko oficira za vezu Tužilaštva za ratne zločine koji su u Haškom tužilaštvu.

Brojne opstrukcije učinile su da predmet izvesno vreme bude stavljen na led, a tome je posebno doprinela činjenica što MUP 2007. nije hteo da odgovori na zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja koje mu je dostavilo Tužilaštvo iz Ustaničke.

Slučaj „Štrpci“ vraćen je u život 2010, kada su u jezeru Perućac i u okolini ove lokacije pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine.

Poseban zamajac u rešavanju ovog zločina dali su mnogobrojni telefonski pozivi koje su Tužilaštvu za ratne zločine stigli 27. februara, uz dve decenije ponavljano pitanje: šta je novo u predmetu i kada će konačno neko odgovarati za otmicu građana tadašnje SRJ u stanici Štrpci.

Masovna grobnica

U okolini Višegrada otkrivena je masovna grobnica koja bi mogla da skriva tela žrtava otetih u stanici Štrpci, objavilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Na osnovu informacija koje je dostavilo Posebno tužilaštvo za ratne zločine Srbije, vrši se ekshumacija u mestu Hrtar u blizini Višegrada, gde su nađeni delovi više posmrtnih ostataka.

- Odlučili smo da ispitamo uzroke što porodice žrtva i javnost još nisu odbili odgovor na pitanja o ovom zločinu. Pribavili smo sudsku dokumentaciju iz postupka Nebojši Ranisavljeviću iz 2002. u Bijelom Polju, uspostavili saradnju s nevladinim organizacijama koje imaju saznanja o tom događaju, s Tužilaštvom BiH potpisali protokol o ustupanju dokaza, a od Haga dobili važnu dokumentaciju za rasvetljavanje slučaja „Štrpci“ - kaže tužilac Vukčević za „Blic“.

Milan Lukić osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Hagu

Milan Lukić

Milan Lukić, pod čijom je komandom operisala paravojna formacija „Osvetnici“, nikada nije odgovarao za zločin u Štrpcima. On je 2005. u tadašnjem Okružnom sudu u Beogradu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Sjeverinu. Četiri godine kasnije, pošto je uhvaćen u Argenitini i spoveden u Hag, Tribunal mu je izrekao doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva 140 muslimana u Višegradu od 1992. do 1994. U istom predmetu njegov rođak Sredoje Lukić osuđen je na 30 godina zatvora, ali mu je decembra 2012. kazna smanjena na 27 godina.

Osuđen samo Ranisavljević

Nebojša Ranisavljević iz Desporovca jedini je do sada odgovarao za otmicu i ubistvo 19 putnika u Štrpcima. Presudom Višeg suda u Bijelom Polju, on je 9. septembra 2002. osuđen na 20 godina zatvora. On je bio pripadnik voda „Osvetnici“, u sastavu interventne čete kojom je komandovao Boban Inđić. Kako je sud u Bijelom Polju utvrdio, putnici izvedeni iz voza odvedeni su u školu u Prelovu u višegradskoj opštini, gde su opljačkani i pretučeni. Posle su odvedeni do napuštene kuće blizu obale reke Drine, gde su ih Milan Lukić i Boban Inđić ubili.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.