Sedamnaest godina grade školu u Valjevu

Izvor: RTS, 31.Avg.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedamnaest godina grade školu u Valjevu

Ni posle 17 godina oko sedam stotina učenika Osnovne škole "Milovan Glišić" u Valjevu nastavu sutra neće započeti u novoj školskoj zgradi, kako je planirano. Završetak radova ovoga puta odložilo je to što je računar Gradske uprave sa dokumentacijom o javnim nabavkama bio kod istražnih organa više od mesec dana, zbog zloupotreba u toj oblasti.
Kud sedamnaest godina izgradnje Osnovne škole "Milovan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Glišić" u valjevskom naselju Brđani, tu i odlaganje useljenja za jedno tromesečje. Da se ponovi školska zgrada od 6.000 kvadrata očekivalo se i pre godinu dana. Još jedan 01. septembar i iznenađenje.

"Očekujemo toliko godina da se ona otvori i mislim da će da bude, ovaj, dobra za decu  i da će da bude bolji kvalitet obrazovanja u toj školi. I mislim da je jedini problem nove škole je to što nije prilaz, je l, jako slabo urađen. Tu će veliki broj dece da ide ovom ulicom po blatu. Ulice kojom će deca da dolaze, ostale u Brđanima, ovaj, tako mogu reći da nijedna nema trotoar", kaže Miroslav Đukić, otac predškolca.
Stručnjaci kažu da kad izgradnja potraje, ima izmena ne samo u propisima i zakonima, nego i u projektu. Menjale su se za 17 godina i vlade i garniture gradske vlasti, jer novac su izdvajali i država i Valjevo.
"Mi smo dva meseca bili, faktički, zakočeni u postupku javnih nabavki zbog tog softvera i programa koji nije bio operativan za korišćenje i zato kasnimo ta dva meseca, ako se može pričati o zakašnjenju od dva meseca s obzirom na činjenicu da je ovaj objekat trebalo biti otvoren prošle godine. Ima mnogo izvođača, mnogo učesnika, više investitora. Silne su opstrukcije, što namerne, što nenamerne. Ja se nadam i mislim da će ovo biti operativno moguće koristiti na prvom mini-raspustu, da će deca ući u prvom mini-raspustu u objekat koji je, kažem, funkcionalan i vrhunski urađen", kaže Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika Valjeva.
Stara školska zgrada odavno je postala tesna  i neuslovna za savremenu nastavu. Direktorka, Nataša Badovinac, nije pristala na snimanje izjave o odlaganju useljenja u novu školu. Naglasila je da žali što u novoj školi neće biti moguć rad u jednoj smeni, prema prvobitnoj ideji. To je isticano kao najveća prednost velikog objekta, ali broj učionica i kabineta za takvu organizaciju nije dovoljan.
U izgradnju i opremanje škole "Milovan Glišić" u Valjevu do sada je uloženo oko trista miliona dinara, ali to nije konačan iznos. Od 2000. godine do sada kada je bilo dužih perioda bez radova, novac je izdvajan i za konzerviranje i zaštitu od propadanja.
rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.