Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam dimenzija pozitivnog radnog mesta

Stručnjaci za menadžment sve češće i sve glasnije upozoravaju na tesnu povezanost između socijalne klime u firmi i poslovnog uspeha. Pozitivna radna klima nije zabavno mesto, prepuno toplih emocija ili mesto za relaksaciju, ali jeste kooperativna klima puna uzajamne podrške koja vodi ka većoj produktivnosti, oslobođena od tračeva, podmetanja i beznačajnih prepirki.

Spolja, radna klima može biti okarakterisana po nekoliko osnova:

Neprijateljska - prijateljska
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Nesrećna - srećna

Hladna - topla

Nezadovoljavajuća – zadovoljavajuća.

Ali sve su to površinski pokazatelji, koji ne zadiru u pozadinu, u same temelje radne klime.

Stručnjaci predlažu postojanje bar sedam dimenzija u podlozi radne klime:

Kontrolišuća – osnažujuća

Represivna (okrutna, izrabljivačka) – oodržavajuća

Zatvorena - otvorena

Sumnjičava - poverljiva

S poštovanjem – bez poštovanja

Podeljena - ujedinjena

Politička - profesionalna

Poslednju dimenziju treba pojasniti. Politička klima znači da se odluke i potezi donose na temelju moći (uvek podložne padu u nemoć), poznanstava i veza, dok se profesionalna klima zasniva na načelima, procesima, razlozima, činjenicama i interesima grupe. Kada nekompetentni i nesigurni šefovi ponavljaju iracionalne i glupe odluke koje štete kompaniji, sigurno će doći do smanjenja morala, zadovoljstva poslom i produktivnosti. Isto će se dogoditi i kada se nečije unapređenje bazira na lojalnosti šefu, umesto na kompetenciji i doprinosu. Zato je politička klima vrlo nezdravo radno mesto, gde svi hodaju kao po jajima i niko ne želi da učini ništa što bi moglo da ga dovede u nemilost šefu.

Postoje ispravni i pogrešni načini postizanja pozitivne klime. Neke hijerarhijske organizacije pokušavaju da zadrže pozitivnu klimu tako što podele otkaze svima koji dovedu način upravljanja u pitanje i ućutkivanjem onih koji imaju realne primedbe. Poruka je: Samo radite šta vam je rečeno i ne postavljajte nikakva pitanja - ako slušate šta kažemo i dobro radite, onda ćemo vas i nagraditi. Ali ako dovodite u pitanje naše odluke ili politiku firme, bolje potražite posao na drugom mestu, bez obzira koliko ste talentovani i produktivni.

Ovaj kontrolišući i represivan način sigurno neće stvoriti pozitivnu klimu, već će samo demoralisati radnike i stvoriti klimu straha i nepoverenja. Dobar način stvaranja pozitivne klime leži u učvršćivanju navika i stavova koji odražavaju, podršku, otvorenost, poverenje i poštovanje za pojedince, pa tako i za profesionalizam.

Postoje i specifični potezi stimulacije bilo koje od ovih sedam vrednosti. Na primer, ako uprava ozbiljno razmišlja o ovlašćenjima, treba prestati upravljati sa svima, dati zaposlenima odgovornost i snagu kako bi sami donosili odluke vezane uz svoj domen rada. Postizanje ovakve radne klime zahteva podršku i veliku odanost ovim vrednostima, počev od samog vrha firme. Učinak će biti veliki, jer među zaposlenima ne postoji ništa cenjenije od pozitivne radne klime koja pruža podršku i koja omogućuje razvoj kreativnih potencijala.

Mnoge su organizacije duže vreme pokazivale nespremnost i neproduktivnost upravo zbog nedovoljnog poštovanja ovih sedam vrednosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.