Sedam decenija rumunskog KUD-a Lućafarul

Izvor: RTS, 24.Feb.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam decenija rumunskog KUD-a "Lućafarul"

Punih sedam decenija, članovi vršačkog Kultuno-umetničkog društva „Lućafarul" igrom i pesmom, nastoje da očuvaju tradiciju i kutluru rumunskog naroda. Od kada je nastalo, pa do danas, bilo je središte rumunske manjine.
Decenijama su se u redovima KUD-a smenjivali maldi i stari, čuvari tradicionalnih pesama i igara, teatra i književnosti. Ovako su, pre deset godina obeležili jubilej. Spremni su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da u aprilu, na 70-ogodišnjicu osnovanja, publici predstave svoju kulturu.

„Očekujemo da će klinci očuvati tu tradiciju, tako što će oni doći ovde i tako sačuvati ponos rumunskog naroda, jer sve manje je nas. Jer dosta ljudi napušta i zemlju. Nadamo se da će u budućnosti biti dobro", kaže Jon Graor, predsednik KUD-a Lućafarul Vršac.

„Meni je bilo to važno jer je tu mnogo omladine prošlo, na hiljade njih je prošlo kroz ove prostorije. Tu su bile i cure i dečaci i moja generacija i starija generacija i ja sam tu ostao i pravio sam foršpile iz Rumunije tu, pošto smo imali sa njima, tako smo imali razne aktivnosti zajedno i učio sam od duvača iz Rumunije, pošto su oni najbolje tu, u ovom delu, oni su najbolji saksofonisti i tako. Prošlo je 40 godina, ja sam eto još tu", kaže Ilija Vinu, član KUD-a Lućafarul.

Više od trideset mališana danas je aktivno u društvu čije se članstvo poslednjih godina osipalo. Raduje činjenica da redove folkoraša, u poslednje vreme, sve više popunjavaju mališani.

„Što više aktivnosti da se uradi, da se radi sa decom, zbog toga što sve manje dece ima, i sve manje nas ima na ovim prostorima. Animiramo ih tako što je prevashodno druženje u pitanju. Što više dece da bude na jednom mestu, da se druže, zbog putovanja, zbog upoznavanja rumunske kulture i rumunskog folklora, pošto je u školi sve manje dece ima na rumunskoj nastavi koji pohađaju rumunsku nastavu. Ima dosta dece rumunske nacionalnosti koji su upisani u srpskom odeljenju i onda i njih nekako pokušavamo da privučemo u KUD da se upoznaju sa kulturom i tradicijom Rumuna", smatra Miloš Đan, član UO KUD-a Lućafarul.

U Srbiji postoji više od dvadeset kulturno-umetničkih društava koja neguju rumunsku tradicionalnu kulturu. Najviše ih je nateritoriji Vojvodine. Migracije i asimilacija učinili su svoje.

„Bilo nas je mnogo više, bili smo mnogo aktivniji, zato što su vremena bila drugačija, bilo je mnogo više dece. Tada smo bili pobraćeni sa jednim KUD-om iz temišvara, pa smo non stop odlazilio kod njih i oni kod nas i to je bilo veoma dobro iskustvo, upoznali smo njihov način rada, kao što su oni upoznali naš način rada. Za budućnost želimo da ovu našu decu koju imamo sada, ito tako vodimo na tamo i da njihova deca dođu kod nas", objašnjava Marina Žuka, koreograf u KUD-u Lućafarul.

„Pre je bilo više aktivnost, više omladine, više svega. Drugačije se živelo. Možda sada ova kriza, ovi ratovi i sve to. Mnogo je nas otišlo sa ovim ratovima u inostranstvo devedesetih i više se nije vratilo. To bi sada bilo bar više hiljada tu koji su imali decu 16, 17, 18 godina, kada bi došli tu. Možda i mlađih. Nekada je bilo puno, sada se sve to svodi na par njih, par desetina ovde u Vrscu", kaže Ilija Vinu, član KUD-a Lućafarul.

Uprkos tome, planova ima. Iako rade u skronim uslovima, entuzijazma ne nedostaje. Tako dočekuju predstojeći jubilej.

„Vizija u budućnosti je da sredimo malo ove prosotrije naše i nadamo se da ćemo uspeti u tome. Što nešto od sredstava iz Rumunije, nešto nadamo se od naše države, možda i lokalna samouprava, grad i očekujemo da imamo sve više dece da oni dobrovoljno dolaze ovde, da zavole folklor, muziku, takođe i sport", kaže Jon Graor, predsednik KUD-a Lućafarul.

U Srbiji danas živi blizu tridest hiljada članova rumunske nacionalne zajednice. Kao fakultativni predmet, rumunski jezik izučava se u nekim školama u Vojvodini i istočnoj Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.