Secesija Kosova i Metohije vodi do urušavanja UN

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Secesija Kosova i Metohije vodi do urušavanja UN

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je juče u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija podršku zemalja članica rezoluciji Beograda da se o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde.

Prema njegovim rečima, glas za rezoluciju u kojoj se traži odgovor na pitanje da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom pomoći će da se potvrdi ključni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međunarodni princip: pravo svake članice UN da nadležnom sudu postavi pitanje o nečemu što smatra suštinski važnim.

- Glas protiv zapravo je glas kojim bi se onemogućilo pravo bilo koje zemlje da sada ili u budućnosti zatraži pravnu zaštitu kroz sistem Ujedinjenih nacija, i značio bi prihvatanje da se ništa ne može učiniti kada secesionisti u nekom delu sveta proglase svoj slučaj jedinstvenim i zatraže da budu tretirani mimo okvira međunarodnog prava - rekao je Tadić, dodajući da bi takav pristup mogao da dovede do urušavanja postojećeg sistema UN.

Tadić je istakao da je Srbija uverena da će odgovor Međunarodnog suda pravde sprečiti da kriza nastala jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova posluži kao presedan u bilo kom delu sveta gde postoje secesionističke težnje.

- Verujemo da će savetodavno mišljenje Suda pravde pružiti politički neutralno, a pravno autoritativno uputstvo mnogim zemljama koje još razmišljaju kako da se, u skladu sa međunarodnim pravom, postave prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova - precizirao je Tadić.

On je dodao da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja pokušaj rasparčavanja jedne države članice UN protiv njene volje i bez saglasnosti Saveta bezbednosti, samo zato što je jedna njena etnička zajednica pretila nasiljem ako se njenim zahtevima ne izađe u susret. On je rekao da je poznato da širom sveta ima na desetine Kosova i da ona samo čekaju da secesija dobije legitimitet i postane prihvatljiva norma. Srbija, prema njegovim rečima, odbacuje argument da je Kosovo sui generis, odnosno jedinstveni slučaj, jer niko nema pravo da pravi izuzetke od međunarodnog prava.

- Dok kategorički odbijamo nasilje i jednostrane poteze, odlučno tražimo da pravda bude zadovoljena pomoću odgovarajućih pravnih sredstava koja su na raspolaganju svakoj državi članici UN - rekao je Tadić i dodao da Beograd podržava evropsko angažovanje, ali da prisustvo EU na Kosovu mora da odobri Savet bezbednosti UN.

Glasanje početkom oktobra

O predlogu rezolucije Srbije Generalna skupština UN raspravljaće tokom generalne debate, koja traje do 1. oktobra. Delegacija Srbije očekuje da će se o njoj glasati „što pre", a prema nezvaničnim informacijama koje stižu iz UN, konačnu odluku o inicijativi treba očekivati u prvoj ili drugoj nedelji oktobra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.