![Šećer poboljšava delotvornost antibiotika](https://static.vesti.rs/slike-2/Secer-poboljsava-delotvornost-antibiotika.jpg)
Izvor: Blic, 17.Maj.2011, 14:50 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Šećer poboljšava delotvornost antibiotika
Naučnici sa Univerziteta u Bostonu tvrde da voćni šećer, kao što su glukoza i fruktoza, poboljšavaju delotvornost antibiotika.
Prema njihovom istraživanju glukoza i fruktoza oslabljuju bakterije koje uzrokuju hronične infekcije, kao i one koje se često vraćaju.
Takve infekcije često se javljaju ukoliko je bakterija "zatvorena" i antibiotici tada postaju beskorisni. Perzistentne bakterije se zatim vraćaju u život i ponovo uzrokuju bolest.
Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su testirali učinke antibiotika ukoliko se doda jedna kašičica šećera i pokazalo se da su bakterije tada pod većim uticajem antibiotika.
Najbolji rezultati postignuti su pri testiranju na upornoj ešerihiji koli.
Šećer poboljšava delotvornost antibiotika
Izvor: medio.rs, 17.Maj.2011
Naučnici sa Univerziteta u Bostonu tvrde da voćni šećer, kao što su glukoza i fruktoza, poboljšavaju delotvornost antibiotika.