Šećer poboljšava delotvornost antibiotika

Izvor: Blic, 17.Maj.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šećer poboljšava delotvornost antibiotika

Naučnici sa Univerziteta u Bostonu tvrde da voćni šećer, kao što su glukoza i fruktoza, poboljšavaju delotvornost antibiotika.

Prema njihovom istraživanju glukoza i fruktoza oslabljuju bakterije koje uzrokuju hronične infekcije, kao i one koje se često vraćaju.

Takve infekcije često se javljaju ukoliko je bakterija "zatvorena" i antibiotici tada postaju beskorisni. Perzistentne bakterije se zatim vraćaju u život i ponovo uzrokuju bolest.

Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su testirali učinke antibiotika ukoliko se doda jedna kašičica šećera i pokazalo se da su bakterije tada pod većim uticajem antibiotika.

Najbolji rezultati postignuti su pri testiranju na upornoj ešerihiji koli.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šećer poboljšava delotvornost antibiotika

Izvor: medio.rs, 17.Maj.2011

Naučnici sa Univerziteta u Bostonu tvrde da voćni šećer, kao što su glukoza i fruktoza, poboljšavaju delotvornost antibiotika.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.