Šećer i ulje iz robnih rezervi

Izvor: RTS, 14.Sep.2012, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šećer i ulje iz robnih rezervi

Zalihe ulja i šećera u trgovinama su na minimumu. U očekivanju novih poskupljenja, iz Vlade najavljuju skoru intervenciju od 5.000 tona ulja i šećera iz robnih rezervi, po ceni od 142, odnosno 95 dinara.

Zbog nestašice ulja i šećera uskoro se očekuju nova poskupljenja, pa iz Vlade Srbije najavljuju skoru intervenciju od 5.000 tona tih namirnica iz robnih rezervi. Maksimalna cena tog ulja biće oko 142, a kilogram šećera koštaće oko 95 dinara.

U trgovinama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se lako mogu naći maslinovo, bundevino ili sojino ulje, ali suncokretovog gotovo da nema. Tamo gde ga ima, košta između 150 i 185 dinara. Situacija sa šećerom je nešto bolja, a kilogram je oko 100 dinara.

Poslovođa u preduzeću "Višnjica dućani" Radmila Antić kaže da je u poslednje dve nedelje potrošnja ulja i šećera povećana. "Konkretno, ulja smo imali unazad dva sata. Trenutno ga nema, a šećera ima dovoljno u maloprodaji i na stanju kako bismo ispoštovali potrebe tržišta", navodi Antićeva.

Proizvođači kažu da je prošle godine kilogram suncokreta u otkupu vredeo između 35 i 40 dinara po kilogramu, dok ove godine košta između 50 i 60 dinara. Nezvanično, zalihe ulja su potrošene, pa je sve izvesnije da će prerada suncokreta ovogodišnjeg roda doneti i veće maloprodajne cene ulja. Neki očekuju i 200 dinara za litar.

Suša i porast cena hrane na svetskom tržištu odraziće se i na stanje u prodavnicama. Nadležni kažu da će sprečiti nagle skokove cena, skrivanje robe i druge špekulacije i da je inspekcija od juče u kontroli.

"Smatram da za poskupljenja šećera i ulja nema nikakvih osnova s obzirom da rod suncokreta nije tako loš kako je prvobitno bilo najavljeno. Zabranili smo izvoz suncokreta, soje i šećerne repe. Intervenisaćemo iz robnih rezervi ukoliko to bude bilo potrebno", napominje ministar spoljne, unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

PDV na osnovne životne namirnice ostao je nepromenjen - osam odsto, ali ona viša stopa povećana je sa 18 na 20 odsto.

Prema rečima ekonomiste Gorana Nikolića, porast pdv-a od dva odsto ne znači nužno da će i cene toliko rasti. "Naime, trgovci i proizvođači su zabrinuti da bi mogli izgubiti potrošače kojima je opala kupovna moć, napominje Nikolić.

Procenjuje se da bi cene mogle rasti u proseku od jedan do jedan i po odsto.

Domaćinstvo u Srbiji prosečno mesečno potroši 2,9 litara ulja i 3,2 kilograma šećera.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.