Sećanje na kneza pesnika

Izvor: RTS, 07.Apr.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na kneza pesnika

Jovan Dučić, pesnik, diplomata i akademik umro je na današnji dan, 7. aprila 1943. godine u Geri kod Čikaga.

Jovana Dučića su, zbog vrednosti njegove poezije, ali i eseja, putopisa i studija koji su bili uzor mnogim generacijama, nazvali "knezom pesnika". Jednako kao književna, bila je uspešna i njegova diplomatska karijera.

Rođen 5. februara 1872. godine u Trebinju, Jovan Dučić je osnovnu školu završio je u rodnom mestu, trgovačku u Mostaru, a učiteljsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << školu u Somboru. Krajem 1906. godine diplomirao je na Filozofsko-sociološkom fakultetu u Ženevi i već sledeće godine postao službenik Ministarstva inostranih dela u Beogradu.

Njegov skoro neprekinuti put diplomate bio je u stalnom usponu. Ataše poslanstva u Carigradu i Sofiji, sekretar poslanstva u Rimu, Atini i Madridu, delegat pri Ligi naroda u Ženevi, otpravnik poslova u Kairu, poslanik u Budimpešti i Rimu i jugoslovenski ambasador u Bukureštu.

Diplomatsku karijeru Jovan Dučić je završio 1941. godine kao poslanik u Španiji i Portugaliji sa sedištem u Madridu. Iste godine sudbina će ga odvesti u Ameriku, u grad Geru kod Čikaga, gde će i umreti na Blagovesti, 7. aprila 1943. godine.

Od 21. oktobra 2000. godine njegovi ostaci počivaju u Hercegovačkoj Gračanici, na brdašcu Crkvini iznad rodnog Trebinja, što je i bila njegova poslednja želja.

-

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.