Sećanje na genocid nad Srbima: Mi smo narod koji je pobedio

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 17:12

Sećanje na genocid nad Srbima: "Mi smo narod koji je pobedio"

Centralna manifestacija obeležavanja Dana Muzeja žrtava genocida održana je danas u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Obraćajući se zvanicama, direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić je podsetio da je 22. april Dan Muzeja žrtava genocida i nacionalni Dan sećanja Republike Srbije na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu.

Ristić je kao najznačajnije rezultate u prethodnih godinu dana pomenuo trostruko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećanje radnika i udvostručavanje programskog budžeta, što je omogućilo intenzivniji rad institucije.

Muzej imao sedam novih izložbi, objavio je 14 publikacija, od čega 12 naučnih studija i dva zbornika radova, i organizovao više od 100 obrazovnih programa u Srbiji i regionu, podsetio je Ristić.

Prema njegovim rečima, u muzeju su posebno ponosni na više hiljada artefakata sa prostora bivše Jugoslavije i Evrope kojima su obogatili svoje fondove. Ristić je pomenuo da nedovoljan broj stručnog kadra u prethodne dve godine rešavaju uspešno primanjem mladih vrhunskih stručnjaka, dok već nekoliko meseci rade na inicijativi da muzej dobije namensku zgradu u okviru Spomen parka Jajinci.

"Puno je izazova i prilika. Čini mi se da zajedno možemo da učinimo puno. Pokazujemo šta smo uradili i radujemo se novim izazovima", zaključio je Ristić. Predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida episkop pakračko-slavonski Jovan je pomenuo da se danas unose knjige u obnovljenu staru srpsku školu u Jasenovcu, koja je bila žrtva Drugog svetskog rata, zaborava i nemara.

"Rušeći ostarele zidove, u plafonu, našli smo dve kutije dokumenata. Poslednji je bio diktat. Sveska devojčice iz 1938. godine koja će 1942. biti mrtva. Da biste čuli njeno ime morate doći u Jasenovac", rekao je episkop Jovan.

Prema njegovim rečima, obnovljena škola postaje Istraživačka bibliokteka Jasenovac, koja će se baviti Drugim svetskom ratom, a poseduje zabranjene američke i nemačke vojne studije o dejstvima u Jugoslaviji.

Episkop Jovan je podsetio da se ove godine navršava osam decenija od početka najvećih stradanja u istoriji ljudskog roda, pošto su nemački nacisti 1933. godine osnovali logore Zahsenhauzen i Dahau, koji je bio prvobitno škola sa pripadnike Esesa (SS).

"Ustaški zapovednik logora Jasenovac Maks Luburić je ovde sa svojim pomoćnicima proveo dve sedmice učeći kako se prave i vode koncentracioni logori smrti, prisilnog rada i istrebljenja", podsetio je episkop Jovan. "Dana 21. aprila 1945. na Donju Gradinu su skelom pevajući otišle poslednje zatočenice Jasenovca i bile poklane. Sutradan Preostalih hiljadu muških, sa poklikom: 'Napred drugovi" je krenulo u proboj", podsetio je episkop Jovan.

Prema njegovim rečima, bolnica kao jedina sačuvana zgrada logora Jasenovac trebalo bi da od ove jeseni postane izložbena postavka.

"Nismo mi narod klani, zaklani, ubijen, nego smo narod koji je pobedio u Drugom svetskom ratu", istakao je episkop Jovan. Prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić je istakao da su duboko počastvovani što su u kapetan Mišinom zdanju domaćini obeležavanja Dana Muzeja žrtava genocida, kao referentne kulturne ustanove od nacionalnog značaja.

Ristić je ocenio da tri decenije rada Muzeja zavređuju pažnju i poštovanje zbog "izuzetnih dostignuća u demistifakciji tragičnih događanja u našoj prošlosti".

"Srbi su pretrpeli genocid u dva svetska rata, ali su i dešavanja devedesetih imala formu konačnog rešenja kada je u pitanju sudbina srpskog naroda. Moralna obaveza je prema žrtvama da utvrdimo činjenice na verodostojan i neupitan način"; istakao je Ristić.

Skupu su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, univerziteta i sveštenstvo, kao i preživeli i potomci žrtava genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U umetničkom delu programa učestvovali su glumica Biljana Đurović i prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta Nataša Tasić Knežević, a prisutnima se obratio i istoričar Univerziteta Ariel u Izraelu Kiril Feferman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.