Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na Miju Aleksića

Izložba „Mija Aleksić – Biti glumac” autora Bobana Stefanovića predstavljena je u Muzeju Narodnog pozorišta, povodom devet decenija od rođenja velikog srpskog pozorišnog, filmskog i TV glumca Milosava – Mije Aleksića (1923–1995). Postavku je otvorio direktor ove kulturne ustanove Dragan Stevović, koji je pozdravio članove porodice velikana srpskog glumišta, kao i vajara Nikolu Jankovića koji je muzeju nacionalnog teatra poklonio rad u bronzi sa likom Mije Aleksića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Posetioci su na monitorima mogli da pogledaju Aleksićev monolog iz „Šume” Nikolaja Ostrovskog, koji je ovaj glumac govorio na večeri upriličenoj njemu u čast 12. decembra 1993. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Brojnoj publici obratili su se i direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac Dragan Arsić i autor postavke Stefanović koji je istakao da se nada da je uspeo da na pravi način, fotografijama, nagradama, ličnim predmetima, plakatama... prikaže bar jedan deo Mijine veoma bogate karijere.

Izložbu, koja će biti otvorena do 14. maja, zajednički su osmislili Kulturni centar Gornji Milanovac u saradnji sa Aleksićevom porodicom, Narodnim pozorištem u Beogradu, RTS-om, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije.

A. K.

objavljeno: 04.03.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.