Sećanje na Dušana Jovanovića: Zločin iz mržnje prema romskom dečaku

Izvor: B92, 18.Okt.2018, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na Dušana Jovanovića: Zločin iz mržnje prema romskom dečaku

Obeležavanju godišnjice ubistva nisu prisustvovali ni predstavnici gradskih, ni predstavnici državnih institucija.

Pre tačno 21 godinu, 18. oktobra 1997, trinaestogodišnjeg Dušana Jovanovića su na putu do prodavnice presrela dvojica maloletnih "skinheda". Pretukli su ga na smrt.

Počinioci su tada osuđeni na 10 godina zatvora, ali su pušteni posle šest i po.

Dve decenije kasnije, romska zajednica ne zaboravlja ovaj surovi zločin motivisan mržnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i rasizmom.

Iz Romske inicijative za održivi razvoj poručuju da romska zajednica u Srbiji i danas pati i da je izložena napadima "zbog boje kože".

Osim Roma, to je deo svakodnevnice i za druge manjinske društvene grupe u Srbiji, kažu u nevladinim organizacijama za promociju ljudskih prava.

Oni podsećaju da iako je institut zločina iz mržnje uveden u srpsko zakonodavstvo 2012. godine, do danas nije primenjivan u praksi.

Pripremio: Stefan Veselinović

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.