Saznajte ko sme, a ko ne sme da vam traži ličnu kartu

Izvor: Radio 021, 09.Jun.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saznajte ko sme, a ko ne sme da vam traži ličnu kartu

Statistika kaže da Srbi rešavajući probleme sa papirologijom ostave svoju ličnu kartu na neverovatnih 300.000 mesta.

To najčešće čine u policiji, banci, pošti, na raznoraznim portirnicama, pa čak i u buticima. Ekipa "Telegrafa" istraživala je ovu problematiku i saznala ko, gde i na koji način sme da prikuplja vaše podatke.

Prema rečima jedne advokatske kancelarije specijalizovane za prava ličnosti, niko nema prava da neovlašćeno prikuplja Vaše podatke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ako prethodno nije ovlašćeni i registrovani rukovalac podataka.

Da biste utvrdili ko sve ima status rukovaoca ličnih podataka građana, možete proveriti na sajtu Poverenika, a informacije su transparentne i svima dostupne. Ukoliko neko nije registrovani rukovalac ličnih podataka, znači da neovlašćeno prikuplja podatke, i vi niste obavezni da mu izlazite u susret. Rukovalac može biti svako pravno i fizičko lice koje ima razlog zašto prikuplja podatke kao i obavezu da svaki put pri uzimanju podataka jasno obaveštava korisnike da će njegovi podaci biti korišćeni.

"Ako vam neko dođe i traži ličnu kartu, a vi pritom želite samo da uđete u neku instituciju, imate puno pravo da ne pristanete ukoliko vam obezbeđenje lično ne pokaže Pravilnik verifikovan od strane Poverenika, kojim ima ovlašćeno pravo za korišćenje i obradu Vaših podataka. Umesto toga slobodno možete da date vozačku dozvolu na primer", kažu iz advokatske kancelarije.

Institucije koje uvek imaju pravo da posežu za vašim ličnim podacima su policija i sudovi. Njima uvek, bez pogovora morate da pokažete lični dokument, iako vam uglavnom niko od njih neće neosnovano tražiti. Pri ulasku u policijsku stanicu ili sud, nikada vam neće tražiti ličnu kartu, već tek kad postoji dobar razlog za to, a to je uglavnom kada overavate dokumenta, svedočite, dajete izjavu i slično.

Iz advokatske kancelarije specijalizovane za korišćenje ličnih podataka noćni klubovi i trafike imaju pravo da vam traže ličnu kartu na uvid, zbog Zakona o zabrani prodaje alkohola maloletnim licima. Oni neće zadržavati dokument, već će samo uvidom utvrditi da li ste punoletni i time ispoštovati Zakon.

Prema rečima stručnjaka u oblasti korišćenja ličnih podataka, najčešće neopravdano vaše podatke traže: banke, hoteli, obezbeđenje u institucijama, mobilni operateri, sajtovi prodaje, butici.

Prema tvrđenju advokatskih stručnjaka i upozorenju Poverenika za infomacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, građani nisu u obavezi za davanje lične karte na većini mesta na kojima im se to traži.

Većinom se ti podaci prikupljaju neopravdano, bez relevantnog razloga i nesistematski. Zahvaljujući radu poverenika, svako od nas se može informisati kome, gde i na koji način mora dati ličnu ispravu, a ostale sprečiti u možda neopravdanom korišćenju ličnih isprava.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.